Prinsheerlijk platteland

Waar Demer en Nete elkaar omarmen,
Waar abdijen en kastelen het landschap kleuren

Waar de natuur stilte en rust uitademt,
Waar de Witte en dwaallichten rondzwerven

Waar de Kempen kriebelen aan de Hagelandse heuvels,
Waar prinsen, witheren en boeren schrijvers inspireren.

IGCS de Merode

Samen pakken de Merode-gemeenten bovenlokale culturele uitdagingen aan!

De gemeenten Diest, Hulshout, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo slaan sinds kort de handen in elkaar om rond cultuur bovenlokaal samen te werken. Deze intergemeentelijke culturele samenwerking (IGCS) wil mensen in het Merodegebied samenbrengen en verbinden, iedereen laten deelnemen aan cultuur en bepaalde culturele niches aanbieden aan de inwoners.
De IGCS brengt organisatoren samen en ondersteunt hen waar het kan. Kom binnenkort naar één van onze vormingen, netwerk- of infodagen.

Waar zet IGCS de Merode op in?

- UITPAS de Merode:
Samen met de 5 gemeenten onderzoeken we of we een UITPAS de Merode kunnen lanceren in onze regio. De UITPAS is hét middel om meer mensen toe te leiden naar cultuur. Het is meer dan een spaar- of kortingskaartje. Met een werkgroep toeleiding werken we aan verbinding, aanbod, publieksuitwisseling, …
We zetten de eerste stappen richting een aanvraagdossier met een infosessie en de opstart van de kerngroep.
Wil jij partner worden of meer weten? Mail naar falke.lambrechts@de-merode.be

- Netwerk, samenwerking en communicatie:
We verbinden mensen rond cultuur. We informeren organisatoren, ondersteunen bij subsidieaanvragen en brengen mensen samen om tot betere projecten te komen. Dit doen we via verschillende werkgroepen maar ook via infosessies en een jaarlijks Merodecongres.
Hou de website in het oog voor de datum van het Merodecongres! Dat wil je niet missen.

- Kunst in de Publieke Ruimte:
Samen met experts uit de brede regio en de gemeenten gaan we expertise opbouwen en een strategisch plan opmaken om kunstwerken in ons prachtig Merodelanschap te integreren. We willen zoveel mogelijk van onderuit werken dus denken na over participatie en residentietrajecten. We geven kunstenaars kansen, creëren nieuwe plekken, laten mensen stilstaan bij de uitdagingen van vandaag en morgen, … kunst verbindt de landschappelijke en de culturele werking binnen onze regio.

- Norbertijnen in de Merode:
De IGCS de Merode is nog maar net gestart maar kijkt of er nog wat extra cultuur kan toegevoegd worden aan het jubileumjaar van de Norbertijnen. We zetten mee onze schouders onder de rondreizende erfgoedtentoonstelling van de IOED.

- Talent:
Op termijn willen we een platform ontwikkelen voor nieuw talent in onze regio. Meer info volgt later.

- Opstart cultureel erfgoedcel de Merode:
De projectvereniging diende een aanvraag voor een cultureel erfgoedconvenant met Vlaanderen in. In oktober kregen we het goede nieuws dat deze werd goedgekeurd! We richten dus een extra deelwerking op rond cultureel erfgoed. Binnenkort vind je hier de vacature voor de coördinator die de erfgoedcel zal vormgeven.


Cultuurcentra in de Merode:
- CC Diest
- GC Den Egger
- Cultuurhuis ’t Loo
- GC de Zoerla

Lees hier het beleidsplan van de IGCS de Merode: http://www.demerodeonline.be/wp-content/uploads/2021/02/IGCS-de-Merode_Beleidsplan.pdf

In de kijker

Locaties

Bekijk alle locaties op de kaart »

Filter hier je keuze uit:

  • Abdijen & kerken
  • Folklore
  • Musea en monumenten
  • Stilte
  • Verhalen
  • Wat nog meer

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Design & development by Common Ground