Prinsheerlijk platteland

Waar Demer en Nete elkaar omarmen,
Waar abdijen en kastelen het landschap kleuren

Waar de natuur stilte en rust uitademt,
Waar de Witte en dwaallichten rondzwerven

Waar de Kempen kriebelen aan de Hagelandse heuvels,
Waar prinsen, witheren en boeren schrijvers inspireren.

Archeologiedagen: Verleden, heden en toekomst van Mens en Landschap

De valleien van Dijle en Demer hebben altijd de mens aangetrokken, waaronder ook wetenschappers van de KU Leuven. Archeologen, geografen en historici van de universiteit hebben het onderzoek in de valleien sinds enkele jaren nieuw leven ingeblazen. Het Flemish Valley Survey Project (o.l.v. prof. Philip Van Peer, onderzoeksgroep archeologie) onderzoekt de aanwezigheid van mensen uit de Oude Steentijd in deze landschappen. Het Floodplainscapes-project (o.l.v. prof. Gert Verstraeten, onderzoeksgroep geografie) richt zich op de reconstructie van mens-omgevingsinteracties in valleigebieden van late prehistorie tot nu.

Het onderzoek gebeurt in samenwerking met o.a. Natuurpunt. Waar de wetenschappers van de KU Leuven het verleden proberen te begrijpen, onderneemt Natuurpunt stappen om het landschap en de mens in Boortmeerbeeks Broek een plaats te geven in het heden en de toekomst.

Op zaterdag 10 oktober stellen de drie partners hun werking voor in Boortmeerbeeks Broek. Ze presenteren hun ideeën met betrekking tot het landschap, van de talloze veranderingen gedurende de voorbije 120.000 jaar tot de toekomst ervan. De positie van de mens is hierin steeds van belang.

Reservatie en meer info via deze link.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Design & development by Common Ground