Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

(Erf)Goed nieuws!

Noteer alvast 24 en 25 april in jouw agenda en hou je zaklamp klaar want het erfgoedweekend komt eraan!

Jawel, dit jaar bieden onze lokale erfgoedwerkers jou twee erfgoedhoogdagen in plaats van één want het erfgoeddag-concept bestaat 20 jaar. Een feesteditie dus!

Waarom je een zaklamp nodig hebt? Om het thema ‘Nacht’ te trotseren. Laat het virus je niet ontmoedigen en ontdek hier welke covid-proof activiteiten onze regio voor jou in petto heeft!

AARSCHOT

Vol spanning luisteren naar verhalen verteld door 3 stadsgidsen op 3 locaties in de museumtuin. Ieder verhaal duurt een 20-tal minuten. In totaal duurt de activiteit 1 uur.

Praktisch:
De activiteit gaat buiten door en start op 2 mogelijke tijdstippen, nl. 19.30u en 21u. Per groep max. 3 deelnemers, volwassenen of jongeren vanaf 12 jaar en max. 10 deelnemers jonger dan 12 jaar. Na 20 minuten schuiven de deelnemers door en kunnen ze genieten van een volgend verhaal.

Wanneer: zaterdag 24 april, start om 19.30 en 21u (de activiteit duurt een uur)
Waar: Museumtuin, ingang via Stedelijk Museum, Elisabethlaan 103, 3200 Aarschot
Voor: volwassenen en kinderen, deelname is GRATIS
Vooraf reserveren is verplicht 016 / 56 84 51. Meer info: www.hetgasthuis.be/museum

  •  Nota’s en notitieboeken uit de collectie van het archief van de OLV-kerk Aarschot

Het archief van de collegiale O.L.-Vrouwekerk Aarschot grijpt het thema van het Erfgoedweekend aan om een selectie nota’s en notitieboeken uit de collectie in de aandacht te brengen, in grootte variërend van enkele woorden tot meer dan duizend pagina’s.
Blikvangers zijn de notitieboekjes en historische snippers van geestelijken en schrijvende Aarschottenaren, zoals de voorbeeldige notitiemakers koordeken Philips van Schoonhoven (16de e.) en priester-historicus Franciscus Craenen (2de h. 19de e.)

Praktisch:
OLV-kerk Aarschot
Jan Van Ophemstraat 19
3200 Aarschot

Toegang (met mondmasker):
In de O.-L.-Vrouwekerk (vanwege de beperkingen n.a.v. Covid-19, dus niet in de Archiefkamer maar in de ruime kerklocatie)
op za 24 en zo 25 april van 11.00 uur tot 14.30 uur. Beperkt tot 4 personen per half uur
Verplicht vooraf reserveren (tot ten laatste vrijdagavond 21 april om 20 uur) uitsluitend op het volgend emailadres: josbruyninckx@gmail.com of op het tel. nr. van Jos Bruyninckx: 0495/587711

Extra toelichting bij deze tentoonstelling:
Meer over de figuur van Franciscus Craenen, zie: J. Craenen en C. Van Haesendonck, ‘Behoudenis der kranken. De Craenenskapel te Langdorp, gedenkkapel voor priester-historicus Franciscus Craenen’ (in: ‘Het Oude Land van Aarschot’, 2020 nr. 2).
Literatuur: artikel: ‘ARCHIEF (6) Nota’s en notitieboeken’ : te verschijnen in: Kerk & Leven Aarschot in de week voor de tentoonstelling

Voor alle info over het archief van de collegiale O.-L.-Vrouwekerk: zie www.akaarchief.wixsite.com/collegiale

DIEST

  • WANDELING “De Nacht”  (organisatie: Familiekunde Vlaanderen – Regio Diest i.s.m. Huis Dievers)

In 2021 is het 400 jaar geleden dat de Heilige Jan Berchmans stierf in Rome. Deze wandeling neemt je mee langsheen de gebouwen in Diest uit de tijd van Jan Berchmans, die vaak het decor waren van spannende, nachtelijke gebeurtenissen… Ontdek de wandeling via Diest_stadsplan_activiteiten_erfgoeddag.

De kant- en textieltentoonstelling “Nacht … Wacht” gaat online! De kunstwerken zijn vanaf zaterdag 24 april tot en met zondag 2 mei te bewonderen in een virtuele expo op de website van Kant in Vlaanderen. Op die manier kan je ze in alle rust bekijken. Laat je betoveren door deze kantkunstwerkjes met als thema ‘De Nacht’, die tot ieders verbeelding spreken.

HERSELT

  • 5 GRIEZELTOCHTEN (organisatie: Cultuur & Toerisme Herselt i.s.m. Erfgoed Herselt)

Ga je mee griezelen in Herselt?

Erfgoed Herselt organiseert vijf wandelingen – namelijk in elk deeldorp één – rond de vele verhalen over heksen en spoken die bij ons vroeger aan het haardvuur werden verteld.

Je kan in jouw eigen bubbel en op eigen tempo het parcours van de heksen- en spokenwandelingen afleggen. Elke wandeling is aangegeven met wegwijzers en de vele griezelige verhalen kan je op verschillende plaatsen tijdens de wandeling opvragen via de Erfgoedapp van Faro. Download de app hier en installeer hem op je smartphone!

Op bepaalde plaatsen zal de Erfgoedapp aangegeven dat daar een verhaal te beluisteren valt. De wandelingen zijn allemaal ongeveer 5 km lang en goed begaanbaar maar voorzie wel stevig schoeisel. Je vindt alle gegevens over de wandelingen ook via de website van Erfgoed Herselt. Je kan de wandelingen ook na het Erfgoedweekend van 24 en 25 april wandelen. Haal dan wel op tijd alle gegevens in huis!

Doe mee en griezel met ons mee met kludde, de weerwolf, het dwaas licht en met heksen en tovenaars als Suske Meises.

Design & development by Common Ground