Prinsheerlijk platteland

Waar Demer en Nete elkaar omarmen,
Waar abdijen en kastelen het landschap kleuren

Waar de natuur stilte en rust uitademt,
Waar de Witte en dwaallichten rondzwerven

Waar de Kempen kriebelen aan de Hagelandse heuvels,
Waar prinsen, witheren en boeren schrijvers inspireren.

Verhalenfestival de Merode 2019

Er was eens…
jij als kind bij je oma op de schoot, luisterend naar verhalen over heksen en geesten, weerwolven en alvermannetjes, dwaallichten en vuurbollen, de loekebeer en de tenenpater. Opgepast of je zou ze tegenkomen bij schemer bij het kasteel de Merode, in de bossen van Hertberg, in de drassige Demerbroeken of langs de oevers van de Demer en de Nete.
Maar er kwam een andere ‘eens’ en ondertussen weet je dat heksen niet bestaan en je geen weerwolf zal tegenkomen op jouw wandeling door het bos. Of toch …?

Wonderen bestaan en tijdens het verhalenfestival de Merode komen allerlei wonderlijke verhalen tot leven. Iedereen die houdt van volksverhalen, jong en oud, kan die verhalen weer beleven van 15 februari tot 3 maart 2019 in zes gemeenten van de Merode. In Aarschot, Diest, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo ontmoet je tijdens een wandeling of op een gezellige locatie vertellers met verhalen uit de streek. Trek je stoute schoenen aan, schuif je stoel bij en ontdek de volksverhalen uit de Merode!

Vrijdag 15 en zaterdag 16/02/2019 – Tessenderlo

Schelmentocht 2019: Schelmen van alle tijden
Misdaad is zo oud als de straat. De 19de schelmentocht belicht vijf schelmen van de laatste vijf eeuwen: Lenaard Boeckmans, Goerd Vermeulen, Mie Suls, Riksken Tip en Max. De gidsen nemen om de 20 minuten de groepen mee, geven de achtergrond van hun daden, hun handlangers en hun bestraffing. De acteurs brengen de figuren weer tot leven in vijf vertoningen. De tocht is 5 km en duurt ongeveer 3 uur. Men kan op twee plaatsen de vertoningen zittend bijwonen.

Wanneer: vrijdag 15 februari en zaterdag 16 februari 2019
Vertrek om de 20 minuten tussen 17u40 en 20u00
Waar: Bosmuseum Gerhagen, Zavelberg 10, 3980 Tessenderlo
Toegang: € 8 p.p. (inclusief drankje)
Reserveren: 013 35 33 31 of vvv@tessenderlo.be
Info: www.vvvtessenderlo.be

Zondag 17/02/2019 – Aarschot

Heb je al gehoord over het verzonken kerkje van Weerde en het mysterieuze klokkengelui bij kerstnacht? Ken je het verhaal van de mosselboot? Weet je hoe de stad Aarschot aan haar naam kwam en waar de namen Bekaf, Orleanstoren en Zwanestraatje vandaan komen? En weet je waarom Aarschottenaren ook “Kasseistampers” worden genoemd? Ken je het verhaal van de Onze-Lieve-Vrouw ter Ontscheping? Waarom is Sint-Rochus de patroonheilige van de stad en waarom versieren Aarschottenaren op 15 augustus de stad met “lichtekes”? Ken je het verhaal van Lyncke Lavaerts, de loekebeer, de korenpater, de Heihussen, Achma met haar Witte Geit, de spookmist, de rivaliteit tussen kastelen Nieuwland en Rivieren en de Zeven Weeën van Aarschot? Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Ga dan samen met de stadsgidsen op stap door Aarschot en maak kennis met spannende volksverhalen voor jong en oud. Nadien kan je in ’t Bruine Café genieten van een lokaal biertje of een ander drankje.

Wanneer: zondag 17 februari 2019, start om 14u00, 14u30 en 15u00 (een rondleiding duurt 2 uur)
Waar: ’t Bruine Café in het Stedelijk Museum Aarschot (Elisabethlaan 103, 3200 Aarschot)
Voor: gezinnen met kinderen
Toegang: € 4 p.p. (inclusief hapje en drankje)
Reserveren: museum@aarschot.be of 016/56 84 51

Zaterdag 23/02/2019 – Scherpenheuvel-Zichem

Op stap met oude volksverhalen in de bossen van Averbode
De Merode doet denken aan prachtige landschappen, weelderige bossen en uitzonderlijke natuur, maar is ook een inspiratiebron voor vele oude volksverhalen.
Bij het vallen van de avond lijkt het stil en rustig, maar niets is minder waar. Er zijn dwaallichtjes die de vennen verlichten, alvermannetjes die ‘s nachts uit hun hol komen, een spookkoets die over de zandgrond rijdt of Kludde, een plaaggeest, die steeds op de loer ligt.
Wij voorzien drie sfeervolle fakkeltochten door de bossen van Averbode. Onderweg komen we vertellers tegen die ons meer vertellen over al deze fantasiefiguren. Afsluiten doen we met een warm drankje en een streepje muziek.
De wandeling brengt je naar de tijd dat onze voorouders nog aan het vuur verhalen vertelden.

Wanneer: zaterdag 23 februari 2019
Gezinswandeling om 18u00 (tot 19u30 – voor kinderen van 6 tot 12 jaar).
Wandelingen voor volwassenen: start om 19u00 (tot 20u30) en start om 20u00 (tot 21u30).
Waar: parking 1, naast “Het Moment”, Herseltsebaan , Averbode
Toegang: € 4 p.p. (inclusief drankje)
Reserveren: cultuurdienst@scherpenheuvel-zichem.be of 013 35 24 80
Reserveren is noodzakelijk, want de plaatsen zijn beperkt.

Zondag 24/02/2019 – Westerlo

‘Spiegelverhaaltjes’ van Mgr. Cruysberghs, uit 1942, krijgen een nieuw leven vanop de kansel. Ze vertellen over een verloren schaap, en over de biecht van Mie Klepels, een echte klapei. In de lotgevallen van boer Van Hemeldonck leren we dat geld niet gelukkig maakt, en nonkel pastoor schrijft een brief waarin met een vermanende vinger gewezen wordt op de verloederde zeden.
Bert Janssens brengt deze geestelijke verhalen met een boodschap met een knipoog.

Wanneer: zondag 24 februari 2019 om 14u00
Waar: St. Lambertuskerk, Sint Lambertusstraat, Westerlo
Toegang: € 4 p.p. (inclusief drankje)
Reserveren en info: 014 53 92 00, cultuur@westerlo.bewww.westerlo.be of bij het onthaal van het gemeentehuis. Vooraf inschrijven is nodig, want de plaatsen zijn beperkt.

Woensdag 27/02/2019 – Diest (Deurne)

Het verhalenfestival de Merode voert je op woensdag 27 februari 2019 terug naar een ver vervlogen tijd waarin heksen nog ronddwaalden op de velden, geesten over landwegjes zweefden en dwaallichtjes flikkerden in het duister. Als je nog nooit van Kludde hebt gehoord, schrijf je dan zeker in zodat je hem binnenkort leert kennen in Deurne.
Durvers tussen 6 en 12 jaar zijn welkom om 15 uur. Volwassenen en tieners mogen zich van hun dapperste kant laten zien om 20 uur.
De startplaats van de wandeling is voorlopig nog in mistige mysteriën gehuld, maar zet alvast je stapschoenen en een flinke dosis lef klaar. Je hoeft geen atleet te zijn om op een comfortabele manier de wandeling van 2 km af te leggen.

Wanneer: woensdag 27 februari 2019 om 15u00 (kinderen) en 20u00 (volwassenen)
Waar: Deurne (Diest), startplaats nog te bepalen
Toegang: € 4 p.p. (inclusief drankje)
Reserveren: tickets online te bestellen via www.ccdiest.be
Info: www.ccdiest.be

Zondag 03/03/2019 – Herselt

Het is ergens begin maart, vroeg in de ochtend, en Kamiel, verhuizer bij de firma ‘Ruim & Op’ heeft een zware dag voor de boeg. Ergens in de bossen van Hertberg bij Mie Maan moet hij een huizeke gaan opruimen. ‘Manneke, wat een rommelkot is me dat hier’, denkt onze Kamiel en hij wrijft met z’n handen door z’n haren. Wat Kamiel niet weet, is dat hij nauwlettend in de gaten wordt gehouden door enkele Alvermannetjes….
Op het einde van de dag heeft hij alle spullen op de vrachtwagen gestapeld en is hij op weg naar het containerpark. Nog efkes stoppen bij Mie Maan voor een lekker taske koffie en dan gaat hij eindelijk die rommel dumpen. Maar als hij wil vertrekken, valt zijn oog op een oude, vieze, versleten koffer. ‘Wacht eens efkes, wat zit daar in die valies?’ vraagt Kamiel zich af en voorzichtig opent hij de koffer… Allemaal ‘mini-spulletjes van mini-mensjes’ of van Alvermannetjes?
Wil jij ook weten wat er in die koffer zit en wat Kamiel ermee doet? Kom dan op zondag 3 maart naar Mie Maan en ga samen met ons op zoek naar de Alvermannetjes in de bossen van Hertberg en wie weet …

Wanneer: zondag 4 maart 2019, vertrek om 9.30 uur, 10 uur of 10.30 uur
Waar: Mie Maan, Diestsebaan 28, 2230 Herselt
Voor: kinderen van 5-12 jaar onder begeleiding van één of meerdere volwassenen
Toegang: 4 euro p.p. (incusief warme of koude drank en een versnapering)
Reserveren: reserverendemixx.be
Info: cultuur@herselt.be, 014/53 90 56

 

 

Bekijk de locatie op de kaart »

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Design & development by Common Ground