Prinsheerlijk platteland

Waar Demer en Nete elkaar omarmen,
Waar abdijen en kastelen het landschap kleuren

Waar de natuur stilte en rust uitademt,
Waar de Witte en dwaallichten rondzwerven

Waar de Kempen kriebelen aan de Hagelandse heuvels,
Waar prinsen, witheren en boeren schrijvers inspireren.

Verhalenfestival de Merode 2020

Er was eens…
jij als kind bij je oma op de schoot, luisterend naar verhalen over heksen en geesten, weerwolven en alvermannetjes, dwaallichten en vuurbollen, de loekebeer en de tenenpater. Opgepast of je zou ze tegenkomen bij schemer bij het kasteel de Merode, in de bossen van Hertberg, in de drassige Demerbroeken of langs de oevers van de Demer en de Nete.
Maar er kwam een andere ‘eens’ en ondertussen weet je dat heksen niet bestaan en je geen weerwolf zal tegenkomen op jouw wandeling door het bos. Of toch …?

Wonderen bestaan en tijdens het verhalenfestival de Merode komen allerlei wonderlijke verhalen tot leven. Iedereen die houdt van volksverhalen, jong en oud, kan die verhalen weer beleven van 15 februari tot 3 maart 2020 in zes gemeenten van de Merode. In Aarschot, Diest, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo ontmoet je tijdens een wandeling of op een gezellige locatie vertellers met verhalen uit de streek. Trek je stoute schoenen aan, schuif je stoel bij en ontdek de volksverhalen uit de Merode!

Vrijdag 14 en zaterdag 15/02/20120 – Tessenderlo

De Schelmentocht in Tessenderlo is aan zijn twintigste editie toe, meteen ook de laatste. Al die jaren samen werden honderd taferelen gebracht over schelmen, stropers, heksen, bokkenrijders,… kortom onguur volk. Dit jaar worden zes opvoeringen hernomen die extra in de smaak vielen. Een bus brengt de bezoekers op een onbekende donkere plaats en dan voert de zes kilometer lange tocht door Averbodebos en -hei, dat ondanks de naam toch in Tessenderlo is gesitueerd. Tijdens de tocht kunnen de deelnemers op drie binnenlocaties de scènes zittend bijwonen. Een aangename versnapering vinden ze in het eeuwenoude boswachtershuis De Bierhoeve.
De tocht duurt ongeveer 3,5 uur. Aan het eind van deze speciale editie wacht nog een aangename verrassing voor iedere bezoeker. Starten kan op 14 en 15 februari 2020, naar keuze tussen 17.30 tot 20.00 uur aan het Bosmuseum.
Je dient vooraf telefonisch of per mail in te schrijven met opgave van het gewenste startuur en dit vanaf 6 januari 2020.
De activiteit kadert in het Volksverhalenfestival met gelijkaardige activiteiten in vijf buurgemeenten.
Organisatie: VVV en Pandora.

Zaterdag 22/02/2020 – Westerlo

‘Levensverhalen’ over het leven van vroeger in de Kempen krijgen een nieuw elan wanneer ze gebracht worden door de Vrolijke Westelaren.

De combinatie van vertellingen en zang maken het geheel sprankelend en levendig.

Laat je verrassen.

Wanneer: zaterdag 22 februari 2020 om 15 u.

Waar: Kerk Oosterwijk

Deelnameprijs: 4 euro (incl. drankje)

Vooraf inschrijven is nodig en kan via 014 53 92 00, cultuur@westerlo.bewww.westerlo.be of  via de webshop en bij het onthaal van het gemeentehuis.

 

Zondag 23/02/2020 – Aarschot

Heb je al gehoord over het verzonken kerkje van Weerde en het mysterieuze klokkengelui bij kerstnacht? Ken je het verhaal van de mosselboot? Weet je hoe de stad Aarschot aan haar naam kwam en waar de namen Bekaf, Orleanstoren en Zwanestraatje vandaan komen? En weet je waarom Aarschottenaren ook “Kasseistampers” worden genoemd? Ken je het verhaal van de Onze-Lieve-Vrouw ter Ontscheping? Waarom is Sint-Rochus de patroonheilige van de stad en waarom versieren Aarschottenaren op 15 augustus de stad met “lichtekes”? Ken je het verhaal van Lyncke Lavaerts, de loekebeer, de korenpater, de Heihussen, Achma met haar Witte Geit, de spookmist, de rivaliteit tussen kastelen Nieuwland en Rivieren en de Zeven Weeën van Aarschot? Benieuwd naar de antwoorden op deze vragen? Ga dan samen met de stadsgidsen op stap door Aarschot en maak kennis met spannende volksverhalen voor jong en oud. Nadien kan je in ’t Bruine Café genieten van een lokaal biertje of een ander drankje.

Wanneer: zondag 23 februari 2020, start om 14u00, 14u30 en 15u00 (een rondleiding duurt 2 uur)
Waar: samenkomst in ’t Bruine Café in het Stedelijk Museum Aarschot (Elisabethlaan 103, 3200 Aarschot)
Voor: gezinnen met kinderen
Toegang: € 4 p.p.
Reserveren: museum@aarschot.be of 016/56 84 51

Zaterdag 14/03/2020 – Scherpenheuvel-Zichem (Testelt)

Het kleine dorpje Testelt is pittoresk gelegen in de Demervallei. Het ligt geprangd tussen de mysterieuze Voortberg en de eindeloos kronkelende rivier. Bij het vallen van de avond lijkt alles er stil en rustig, maar niets is minder waar. Er zijn dwaallichtjes die de kuilen verlichten, alvermannetjes die ‘s nachts uit hun hol tevoorschijn komen, een spookkoets die over de berg draaft of Kludde, een plaaggeest,  die steeds op de loer ligt. Ga mee op wandel en ontdek de vele volksverhalen die al eeuwenlang in het dorp worden doorverteld.

Wij voorzien sfeervolle tochten door de straten van het oude Testelt. Onderweg laten vertellers je kennismaken met enkele fantasiefiguren uit de vele sagen en legendes van het dorp.  Afsluiten doen we met een warm drankje en een streepje muziek.

Praktische info: zaterdag 14 maart 2020

Er zijn drie gezinswandeling voor kinderen van 6 tot 12 jaar: om 18u, om 18.30u en om 19u.

Er zijn drie wandelingen voor volwassenen: om 19u30, om 20u en om 20u30.

Startplaats: zaal Concordia, Schuurweg, Testelt

Toegang: 5 € p.p. (inclusief een drankje)

Reserveren is noodzakelijk want de plaatsen zijn beperkt: via cultuurdienst@scherpenheuvel-zichem.be  of 013 35 24 80. Vermeld steeds het startuur van de wandeling waarvoor u wil reserveren.

 

 

Bekijk de locatie op de kaart »

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Design & development by Common Ground