Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Achterheide

De “verloren” hoek van Tessenderlo

Uitgebreide beschrijving

Het natuurgebied de Achterheide is een licht glooiend halfopen landschap getooid met lichtrijke bosjes, donkere naaldhoutbestanden en kleine weitjes, doorsneden door talrijke kleine zandwegjes. Deze afwisseling gaat gepaard met een uitzonderlijke rijkdom aan dieren en planten: bijna 950 soorten nachtvlinders, 160 soorten zweefvliegen, bijzondere dagvlinders zoals het bont dikkopje en de sierlijke kleine ijsvogelvlinder, broedvogels waaronder de bontgekleurde gekraagde roodstaart, de majestueuze havik en de eigenaardige wespendief, kleurrijke zeldzame planten als de blauwe knoop, echte guldenroede, kruipbrem, enz… vinden er allemaal een thuis.

 Deze “verloren” hoek van de gemeente Tessenderlo vormde het decor voor de streekroman “Mannen van de Achterheide” van Minus van Looi waarin treffend beschreven wordt hoe lokale keuterboerkes en bremsnijders rond het jaar 1900 met bloed, zweet en tranen op de arme ijzerzandsteengrond hun kost probeerden bijeen te “winnen”. Oude kaarten leren ons dat het landschap nog steeds vergelijkbaar is met die tijd, alsof de “vooruitgang” aan de Achterheide is voorbij gegaan.

Wandelaars en natuurgenieters kunnen hier hun hart ophalen: op de Achterheide liggen tal van kronkelende weggetjes die je door de mooiste stukken van het gebied leiden. Voor wie de Achterheide te klein is is er nog een extra troef: het gebied vormt de verbinding tussen de natuurgebieden Gerhagen-Houterenberg en Averbode Bos & Heide en staat zo garant voor talloze kilometers wandelplezier.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: paul.beert@belgacom.net

Website:

Tel: 0497 98 70 31

Openingsuren:

Design & development by Common Ground