Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Averbode Bos & Heide

Een uitgestrekt bos- en heidegebied rond de abdij van Averbode

Uitgebreide beschrijving

‘Averbode bos & heide’ ligt rond de abdij van Averbode, in de respectievelijke gemeenten Tessenderlo, Laakdal en Scherpenheuvel-Zichem. Het is de overgang van de Kempen naar het Hageland. Uitgestrekte bossen wisselen er af met vennen moerassen, heiden en heischrale graslanden.

Natuurpunt beheert er momenteel 593 ha natuurgebied. De totale aaneengesloten oppervlakte natuur is nog veel groter en heeft meerdere beheerders. Daardoor ligt Averbode Bos & Heide in de kern van een natuurcomplex van meer dan 1000 ha, met een aantal uitlopers die reiken tot de Demerbroeken en de vallei van de drie beken.

Averbode Bos & Heide maakt deel uit van het Europees netwerk van belangrijke natuurgebieden Natura 2000. Dit gebied geniet de steun van het Life-fonds.

 

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: bc.huizeernestclaes@natuurpunt.be

Website: averbode bos & heide

Tel: 013 32 63 60

Openingsuren:

Design & development by Common Ground