Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Beddermolen

De Beddermolen was oorspronkelijk verbonden aan de nobertijnenabdij van Tongerlo

Uitgebreide beschrijving

Het oudste document dat verwijst naar de Beddermolen dateert uit 1535. De abdij bouwde een nieuwe windmolen in 1683. Deze molen brandde af in 1723. Hij werd onmiddellijk vervangen door een nieuwe houten standaardmolen met open voet. Als gevolg van de Franse overheersing in 1796 werd de windmolen verkocht. Toen de molenaar in 1948 op rust ging, begon de molen te vervallen. De nieuwe eigenaar restaureerde de molen in 1963, maar enkele jaren later brandde de molen af. Hij werd opnieuw opgebouwd, maar kreeg geen binnenwerk. In 2010 kocht Kempens Landschap vzw de beddermolen aan.

In 2016 startte de restauratie onder begeleiding van Kempens Landschap en gemeente Westerlo. De kast, de trap en de wieken werden gerestaureerd en de molen kreeg een volledig nieuw binnenwerk. De gemeente Westerlo en de Vlaamse Overheid financierden de werken. Kempens Landschap ontfermde zich over de buitenaanleg en de rest van het domein, en kreeg daarvoor financiële steun vanuit het Landinrichtingsproject “de Merode”.

 

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: info@kempenslandschap.be

Website: www.beddermolen.be

Tel: 015 22 82 33

Openingsuren:
Elke eerste en derde zondag van de maand open van 13u tot 17u.

Design & development by Common Ground