Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Begrazing op Veerle Heide

Uitgebreide beschrijving

De heide en de bosranden rond de vennen in Averbode Bos & Heide worden beheerd door begrazing met een schaapskudde van zo’n driehonderd schapen. Dit jaar werd de kudde bijna continu begeleid door een herder die de kudde naar alle open plekken in het gebied leidde. Het is enkel nog even wachten op een groter begrazingsblok waar de kudde veilig kan grazen zonder de bewaking van de herdershond.

De zone blijft toegankelijk, zoals voorheen, op het wandelknooppuntennetwerk. Hiervoor zijn 5 klappoortjes geïnstalleerd waar de wandelpaden het raster kruisen. Door de aanleg van het raster, zijn er echter een aantal nog bestaande paden afgesneden . Deze paden werden echter niet meer onderhouden en het was ook voor de aanleg raster de bedoeling dat deze paden verder opgingen in de vegetatie. Met de aanleg van het wandelnetwerk werd gepoogd alle stukken van het natuurgebied goed bezoekbaar te maken, maar tevens genoeg stille plekken zonder verstoring te behouden waar de vogels en zoogdieren van het gebied kunnen broeden en kunnen schuilen.

 

 

 

 

 

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail:

Website: link naar het artikel

Tel:

Openingsuren:

Design & development by Common Ground