Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Bezoekerscentrum / museum Huize Ernest Claes

Ontdek de leefwereld van Ernest Claes en de Demerbroeken

Uitgebreide beschrijving

De stad Scherpenheuvel-Zichem en Natuurpunt werken hier nauw samen om het natuurbehoud en het streektoerisme te versterken. Huize Ernest Claes, dat op het kruispunt ligt tussen literair erfgoed en natuur. Huize Ernest Claes vormt een ideale startplaats voor een bezoek aan de omliggende natuurgebieden. Met zijn authentiek meubilair ademt het nog helemaal de sfeer uit van toen. Hier vind je ook basisinformatie over de Demerbroeken. Het gebouw achter Huize Ernest Claes werd ingericht als onthaalruimte, met ruimere informatie over de natuur en de wandelmogelijkheden in de omgeving.

Omgeving

De achtertuin van het geboortehuis van Ernest Claes loopt uit op het natuurgebied Demerbroeken. In zijn werk komen de Demer, de groene beemden en zijn bewoners dan ook regelmatig op de proppen. Floere het Fluwijn, uit een van zijn romans, was een steenmarter.

Activiteiten

Het bezoekerscentrum is het ideale vertrekpunt voor wandel- en fietstochten in de omgeving. Je kan er eenvoudige wandelkaartjes verkijgen. Op korte wandelafstand bevinden zich een kijktoren. Op avontuur met Piepel en Soeza.
In het bezoekerscentrum kan je een Boeboek Rugzakje ontlenen met opdrachten en raadseltjes die je in het natuurgebied moet uitvoeren en oplossen.
Hoe er te komen?
Het bezoekerscentrum ligt langs de N212 Zichem-Averbode. Parking ter plaatse. Ruimere parking aan het station van Zichem.
NMBS-station Zichem, op 800 m van het bezoekerscentrum.
Halte Zichem station van belbus 701, 707 en 708. Tijdig reserveren: 016-31 37 00. Ook in het weekend frequent.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: bc.huizeernestclaes@natuurpunt.be

Website: bezoekerscentrumhuize ernest claes

Tel: 013 32 63 60

Openingsuren:
Museum
Vanaf 1 juli t/m 30 augustus : van ma t/m vrij van 13u. tot 17 u.
Zon- en feestdagen : periode mei t/m september van 13 u. tot 18 u
Toegang gratis

Bezoekerscentrum
September tot juni: dinsdag en woensdag, zon- en feestdag van 13u tot 17u
Juli-augustus: dinsdag tot en met vrijdag, zon- en feestdag van 13 tot 17u
Gesloten tussen kerstmis en nieuwjaar

Design & development by Common Ground