Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Catselt

De verbinding tussen de zandige Kempen en de Vallei van de Drie Beken

Uitgebreide beschrijving

Catselt vormt de verbinding tussen de zandige Kempen met Averbode Bos & Heide enerzijds en Dassenaarde, de Vallei van de Drie Beken ten westen en de Remakshoeve (Agentschap voor Bos en Natuur) in het zuiden. Je vindt hier een grote variatie aan landschapstypes. Overwegend zandige donken en droge graslanden wisselen af met vochtige en winternatte weiden en graslanden en een oud ven. Alle percelen zijn afgezoomd met houtkanten die waarschijnlijk als hakhout beheerd werden. Om de mozaïek aan landschapstypes en bijhorende gevarieerde vegetatie te bewaren, is het aangewezen de houtkanten te bewaren, maar exoten te verwijderen, waardoor ‘doorkijkjes’ van het ene naar het andere minilandschapje ontstaan.

In het gebied grazen Ardense Voskopschapen en runderen. In de tijd van Ferraris lag hier ook een ven, waarvan de wanden nog duidelijk te herkennen zijn. In de negentiende eeuw werd het ven dichtgemaakt met ‘zwarte grond’ om hier landbouwactiviteiten te kunnen uitvoeren. Het perceel werd opnieuw opengemaakt, de grond afgegraven en het voormalige ven wordt terug hersteld om typische venbewoners aan te trekken: fuut, bruine kiekendief, hei- en groene kikker, kleine watersalamander .

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: bc.huizeernestclaes@natuurpunt.be

Website: demerbroeken.be

Tel: 013 32 63 60

Openingsuren:

Design & development by Common Ground