Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

De Langdonken

In het overgangsgebied tussen de 'arme' zandgronden van de Kempen en het 'rijke' Hageland

Uitgebreide beschrijving

Het natuurgebied ‘de Langdonken’ ligt op de overgang tussen de arme zandgronden van de Kempen en het ‘rijkere’ Hageland. Zulke overgangsgebieden zijn een paradijs voor heel wat zeldzame soorten. Het gebied bestaat vooral uit moerassen. Delen van het gebied en van de wandelpaden staan dan ook vaak onder water. Blakers, de naam van het deelgebied in Aarschot betekent dan ook “ondergelopen gronden”.  Langdonken verwijst naar de lange S-vormige donk door het moeras. Je vindt hier een aaneenschakeling van broekbossen, heideveldjes en de beste blauwgraslanden van Vlaanderen met o.a. de zeldzame distel Spaanse ruiter. In de zestiger jaren kregen de natuurwaarden van de Langdonken zware klappen. Nu worden door het aangepaste beheer van Natuurpunt de natuurwaarden weer hersteld. Door de natuurherstelwerken ligt een deel van het gebied er nu erg kaal bij, maar na een vijftal jaar zal de vegetatie zich hier opnieuw ontwikkelen en zullen zeldzame planten hier weer opduiken!

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: benny.van_dyck@scarlet.be

Website:

Tel: 013 78 36 09

Openingsuren:

Design & development by Common Ground