Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Dopkesboom

Een majestueuze amerikaanse eik

Uitgebreide beschrijving

Er is beschermde Amerikaanse eik (Quercus rubra) te vinden naast de kapel aan de processieweg in Wolfsdonk (gemeente Aarschot) op slechts een paar honderd meter van het dorpscentrum. De Amerikaanse eik werd in Europa geïntroduceerd in 1724, eerst in Engeland. De “dopkesboom” behoort tot de kampioenbomen van België, maakt deel van de oudste generatie Amerikaanse eiken die in de regio werden aangeplant.  De naam dopkesboom maakt allusie op de eikelnapjes.  Deze boom heeft een omtrek van 5,20 m gemeten op 1,50 m hoogte.  De hoogte meet ongeveer 25,00 m  De boom is aangeplant geweest omstreeks 1800  en is bijgevolg ongeveer 215 jaar oud. Traditioneel gaat er elk jaar nog een eucharistieviering door aan de dopkesboom. Omwille van de artistieke, historische en wetenschappelijke waarde  en het unieke karakter werd de Dopkesboom in 2005  dan ook beschermd door de Vlaamse overheid. Eind 2013 liet de kerkfabriek Sint-Antonius Abt, eigenaar van de boom, een grondige gezondheidskuur uitvoeren door een erkend boomverzorger.  De dopkesboom zal hierdoor nog jaren bewaard blijven voor de toekomstige generaties.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail:

Website:

Tel:

Openingsuren:

Design & development by Common Ground