Prinsheerlijk platteland

Waar Demer en Nete elkaar omarmen,
Waar abdijen en kastelen het landschap kleuren

Waar de natuur stilte en rust uitademt,
Waar de Witte en dwaallichten rondzwerven

Waar de Kempen kriebelen aan de Hagelandse heuvels,
Waar prinsen, witheren en boeren schrijvers inspireren.

Elsschot-wandeling

Wandeling van het jaar

Uitgebreide beschrijving

Genieten met Willem Elsschot

Ongeveer vijftig jaar geleden overleed schrijver Willem Elsschot (1882-1960). Lijmen, het been, Kaas en De Verlossing: zijn boeken zijn in ons collectief geheugen gegrift. Minder bekend is dat de man in het begin van de twintigste eeuw regelmatig op bezoek ging bij zijn ongehuwde nicht Maria Josefa ‘Mie-Jef’ Van Elst in Blauberg. Hij bleef er overnachten. Hij maakte graag een wandeling naar het nabijgelegen “Helschot”, een stukje natuurpracht op de grens van Blauberg en Veerle. Altijd met bolhoed op het hoofd en zijn onafscheidelijke stokje in de hand.’ De schrijver vernoemde zich naar het bos waar hij graag vertoefde.
Het “Helschot” inspireerde hem bij het schrijven van zijn boeken. Op het kerkplein van Blauberg,  een mooi en groen gehucht van de gemeente Herselt vind je nog veel verwijzingen naar deze schrijver: het standbeeldje kaas en de taverne de verlossing.
In de voetsporen van Willem Elsschot starten we deze wandeling door een zeer afwisselend landschap:  weides, akkers,  ongerepte bosgebieden en kronkelende bosweggetjes  wisselen mekaar af.

 

Je kan genieten van de gedichten van Willem Elsschot, genieten van een stukje ongerepte natuur, genieten van de stilte,  genieten in typische tavernes of aan prachtige picknickplaatsen.

Tussen knooppunt 419 en 418 vind je bierkroeg Den Hulst. We raden je aan hier een aperitief te degusteren, alvorens verder te wandelen.
Cafébaas “DE WIM” verwelkomt je steevast met een “Goede Morgen”
en laat je niet vertrekken zonder de melding “Morgen om 10 uur zijn we open !”
Met een keuze uit 5 bieren van ‘t vat en zomaar eventjes 350 bieren op fles ga je hier zeker je gading vinden. Proef zeker het streekbiertje: “Tripel de Meroode.”
Sluitingsdagen: maandag en dinsdag.

Aan knooppunt 26, recht tegenover een picknickplaats vind je taverne Mie Maan. Hier kan je een voorgerechtje of soep nuttigen, alvorens het laatste stukje van de wandeling aan te vatten. We raden je zeker één of meer van deze streekproducten aan:
KOOLZAADHONING UIT EIGEN STREEK

Na een tiental kilometers in het spoor van deze eminente schrijver te hebben gewandeld, kan je, indien gewenst, uitrusten en heerlijk tafelen in taverne De Verlossing
Waar Elsschot thuis was…
Het “Helschot” inspireerde hem bij het schrijven van zijn boeken. Het boek “de verlossing” gaat over dit huis en zijn bewoners.
Je gaat er genieten van een overheerlijk diner in een uitzonderlijke sfeer.
Sluitingsdagen: Dinsdag en woensdag

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: toerisme@herselt.be

Website: Toerisme Herselt

Tel: 014 53 90 54

Openingsuren:

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Design & development by Common Ground