Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Ernest Claes

Vader van 'de witte', 'floere, het Fluwijn', ...

Uitgebreide beschrijving

Andreas Ernestus Josephus (Ernest) Claes (Zichem, 24 oktober 1885 – Elsene, 2 september 1968) was een Vlaams schrijver.

Hij is beroemd geworden door het boek De Witte, een streekroman over een belhamel in humoristische stijl. In Vlaanderen was hij een van de meest gelezen schrijvers. Enkele van zijn werken werden gepubliceerd onder het pseudoniem G. van Hasselt.

Het Ernest Claesgenootschap stelt zich tot doel “de werken van Claes te verspreiden, tot bevordering van de Nederlandse letteren, tot verheffing van het volk en tot verwezenlijking van het Christelijk ideaal”.

Het archief van het Claesgenootschap is uniek. Meer dan 20.000 stuks, waaronder 8.500 brieven, 450 manuscripten, 3000 foto’s, boeken, familiegeschiedenis realia, video- en geluidsopnamen, alle uitgaven en edities van zijn werken.

Jaarlijks publiceert het genootschap een luxe-uitgave van een werk van Ernest Claes. Deze uitgave wordt telkens voorzien van een uitgebreid kritisch commentaar, waarbij het werk wordt toegelicht en geschetst in de context van zijn ontstaanstijd.

Het Ernest Claesgenootschap wordt geleid door een vast kernbestuur dat viermaal per jaar samenkomt. Het archief van de schrijver wordt beheerd en gedigitaliseerd.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: info@ernestclaesgenootschap.be

Website: Ernestclaesgenootschap.be

Tel: 016 48 11 22

Openingsuren:

Design & development by Common Ground