Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

De Heimolen

In het open heidelandschap van de Molenheide in Langdorp drijft de wind opnieuw de wieken van de Heimolen aan

Uitgebreide beschrijving

Vroeger lag er een uitgestrekte heide tussen het Hageland en de Zuiderkempen. Boeren gebruikten de toplaag van de heide als strooisel voor hun potstallen. Nadien ontkiemden jonge heideplantjes makkelijker. Nu is dit typische oude gebruik van de heide te “plaggen”, nodig om de heide te verjongen, volledig verdwenen. De stuifduinen en de schrale zandgronden werden beplant met dennen waardoor er van het open heidelandschap nagenoeg niets overbleef. Natuurpunt Aarschot tracht de laatste heideveldjes door aangepast beheer terug uit te breiden. Machines voerden hier opnieuw uit wat de landbouwers vroeger deden. De toplaag werd afgestoken of “geplagd” om heidezaadjes in de oude zaadbank makkelijker te laten kiemen.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: info@natuurpuntaarschot.be

Website: natuurpunt aarschot

Tel: 0496 02 21 75

Openingsuren:
elke zondag van 10u tot 13u.
Tijdens de zomermaanden van mei tot oktober is de molen ook op zondagnamiddag van 13u tot 17u geopend.

Design & development by Common Ground