Prinsheerlijk platteland

Waar Demer en Nete elkaar omarmen,
Waar abdijen en kastelen het landschap kleuren

Waar de natuur stilte en rust uitademt,
Waar de Witte en dwaallichten rondzwerven

Waar de Kempen kriebelen aan de Hagelandse heuvels,
Waar prinsen, witheren en boeren schrijvers inspireren.

Het Riet

Een natuurgebied tussen het centrum van Westerlo en de Grote Nete.

Uitgebreide beschrijving

Het gebied tussen de Grote Nete en de tuintjes van de woningen op de Grote Markt wordt het Riet genoemd. De andere kleine rivier die in dit gebied stroomt is de Laak. Vroeger liep deze strook geregeld onder water bij hoge waterstand van de Grote Nete.
Dit gebied stond onder beheer van de gilde van Westerlo. De historische binding tussen het Riet en de gilde is op vele kaarten en in geschriften terug te vinden. Op een kaart uit 1721 staat het kasteel van de familie de Merode afgebeeld en is de staande wip als herkenningspunt aangeduid. Op deze kaart zijn ook twee doelhuisjes aangegeven. Tegen deze huisjes werd een wissen wand aangebracht met het blazoen van de gilde dat als doel diende voor de schutters.
De gilde verdedigde dit stukje land indien nodig. Ze beschikte hiervoor over wapens, een uitkijkpost op de kerktoren en een uitkijkpost in de toren van het kasteel. In tijden van gevaar kon de gilde de bevolking waarschuwen zodat ze zich tijdig met haar vee kon terugtrekken in het Riet. Door haar ideale ligging, volledig ingesloten met water, werd het Riet een natuurlijke schans waarop het vee en de inwoners beschutting zochten en vonden. Het Riet was vroeger enkel bereikbaar via twee ophaalbruggen over de Laak : een in de Rietstraat (vroeger Kerkestraatje genoemd) en een in de Ketelstraat.
De schietboom van de staande wip werd officieel ingeschoten in mei 2003. De lork van 23 meter hoog werd geschonken door prins de Merode. De vorige schietboom die er sinds 1951 stond, werd in het najaar van 2002 geveld door een storm.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail:

Website:

Tel:

Openingsuren:

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Design & development by Common Ground