Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Maagdentoren

Middeleeuwse grens- en uitkijktoren op de oever van de Demer in Zichem

Uitgebreide beschrijving

De Maagdentoren in Zichem is een gebouw uit de 14e eeuw (1383-1430).

De toren wordt ook Markentoren, Lanteerntoren of Vat van Zichem genoemd. De functie die de toren had is tot op heden niet duidelijk. Het kan zowel een verdedigingstoren als een woontoren met veel status zijn geweest. Maagdentoren zou verwijzen naar een legende terwijl een studie in 1969 wijst op het feit dat de toren een verdedigingstoren zou zijn geweest. Markentoren (mark=grens) verwijst hiernaar.

Willem II van Gulik verkocht in 1383 Zichem aan Renier I van Schoonvorst. Zijn zoon, Renier II van Schoonvorst liet de toren bouwen. Zijn wapenschild is op de eerste verdieping te zien. Rond 1430 verkocht Renier zijn bezittingen aan Thomas II, heer van Diest.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog verloor de toren onder meer zijn ophaalbrug en bovenste verdieping. Restauraties volgden in 1865, 1903 en 2007.

Vandaag de dag kan je bovenop de toren genieten van een panoramisch zicht over het Merodegebied. Een aanrader!

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail:

Website: Maagdentoren

Tel:

Openingsuren:

Design & development by Common Ground