Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Natuurpunt Grote Nete

Natuurpunt Grote Nete beheert natuurgebieden in de gemeenten Hulshout, Herselt, Westerlo en Laakdal.

Uitgebreide beschrijving

Hier vindt u informatie over de verschillende natuurgebieden die door natuurpunt Grote Nete worden beheerd.LangdonkenHet natuurgebied de Langdonken is gelegen in het overgangsgebied tussen de ‘arme’ zandgronden van de Kempen en het ‘rijke’ Hageland. Het gebied ligt in de vallei van de Kalsterloop. Dat riviertje vormt deels de grens tussen de provincies Antwerpen en Brabant.De bodemkaart van de Langdonken leert ons dat alle bodemtypes van de Kempen daar voorkomen. Je vindt er wit zand, lemig zand, zandig leem, leem en klei. Het is dus afwisseling troef in de Langdonken. Er komen zowel elzenbroeken als heidevelden voor, maar ook hooilanden, wilgenstruwelen, bossen, akkertjes en houtwallen.

Vallei van de Steenkensbeek

Op grondgebied Westmeerbeek, waar de Asbroekloop van naam veranderd in Steenkesbeek, ligt een moerasgebied met een uitzonderlijk rijke en gevarieerde vegetatie.

Laakvalleien (Roost-Craeywinckel)

In Laakdal vinden we drie beken met de naam Laak: Grote Laak, Kleine Laak en Rode Laak. Het is in die valleien dat men nog natuurlijke biotopen aantreft.

De gebieden die hier door Natuurpunt Grote Nete worden beheerd, zijn in en langs deze valleien gesitueerd.

Grote Laak Trichelbroek , Varendonk en De Roost.

Kleine Laak Craeywinckel en ’t Hoeves, Ossebroeken , Eindhoutberg en Eindhoutbroek.

 

Netevallei – Schaapwees is gelegen in de vallei van de Grote Nete in de gemeenten Westerlo, Herselt en Hulshout. Het bestaat uit de gebieden Schaapwees en Heyland.

 

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: staf.aerts@pandora.be

Website: Natuurpunt Grote Nete

Tel: 013 77 22 78

Openingsuren:

Design & development by Common Ground