Prinsheerlijk platteland

Waar Demer en Nete elkaar omarmen,
Waar abdijen en kastelen het landschap kleuren

Waar de natuur stilte en rust uitademt,
Waar de Witte en dwaallichten rondzwerven

Waar de Kempen kriebelen aan de Hagelandse heuvels,
Waar prinsen, witheren en boeren schrijvers inspireren.

Neuzebier

Uit de neus van Limburg

Uitgebreide beschrijving

Het idee kwam er tussen pot en pint tijdens één van de vele familiefeestjes. Luc Rutten van “Drankendiscount ’t Bakske” uit Tessenderlo heeft zijn eigen bier laten brouwen, en het zal geschonken worden in glazen van zijn zus Hilde Rutten  van “Berghoff Belgium” uit Lummen.

“Neuzebier” is de oudste Limburgse tripel. Voor het eerst gebrouwen door Jo Billen uit Wellen in 1984. In zijn achterkeuken experimenteerde hij met een zelf in elkaar geknutselde brouwinstallatie.

Toen in 1996 de objectieve bierproevers “De Limburgse Neus”, onder voorzitterschap van René Heselmans, tien jaar bestonden, werd het recept voor het eerst op grote schaal gebouwen. Bij brouwerij St. Jozef in Opitter werd een brouwsel gemaakt van 7000L. Deze brouwerij was toen nog een echte pils brouwerij waar men geen nagisting kon geven aan deze tripel. Dat is nu wel anders. Bij brouwerij Anders in Halen, waar het bier nu gebrouwen is, kunnen we met kleinere hoeveelheden van 2000 L werken en kan men wel voor een nagisting zorgen. Het bier zal dus ietsjes anders zijn en ook ietsje straffer… 7,2% vol.alc..

Naast tarwe en hop bevat het bier ook nog een kruidenmengeling (deze vind je terug op het rugetiket) die het bier een speciale zachte, maar toch pittige smaak geven. Bij brouwerij Anders hadden ze zo een gek recept met al die kruiden nog niet gezien. Het kruidenmengsel heb ik dus zelf in de brouwketel gekieperd.  Ze zijn wel heel zorgzaam omgegaan met het recept. Zo hebben ze zelfs de waterhardheid aangepast, omdat het verschil tussen water van Opitter en water van Halen erg groot is.

Je hebt vast wel gemerkt dat het een Limburgs verhaal is.

De naam “Neuzebier” is afgeleid uit de geografische ligging van Tessenderlo, namelijk de neus van Limburg.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: Info@bakske.eu

Website: Bier uit de neus van Limburg

Tel: 013 / 66 10 77

Openingsuren:

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Design & development by Common Ground