Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Pastorij Eindhout

Uitgebreide beschrijving

Na de brand van de pastorij in 1719, liet abt Stephanus Vander Steghen van Averbode een jaar later een nieuwe pastoorswoning optrekken. Het gebouw werd opgetrokken in bak- en zandsteen, op een rechthoekig plan, met twee bouwlagen onder een leien schilddak. Het is een typisch voorbeeld van een Averboodse Witherenpastorij. De symmetrische voorgevel telt boven vijf en onderaan vier ramen, waaruit de kruisen zijn verdwenen. De centrale deur met ovaal bovenlicht en het dakvenster (van de tiendenzolder) zijn met witte steen omlijst. De sobere achtergevel bezit dezelfde indeling als de voorgevel. In de gang en de twee voorste kamers bevinden zich stucplafonds uit 1722, zie foto 5. De gevelankers vertellen het bouwjaar, dit is goed te zien op de 2de foto en nog beter op de grotere versie van deze foto. De laatste grondige restauratie van het gebouw gebeurde in 1996-1997. Volgens wijlen Jozef Weyns, oprichter van Bokrijk, is het een van de mooiste pastorijen uit de Kempen.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail:

Website:

Tel:

Openingsuren:

Design & development by Common Ground