Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Pastorij Westerlo (Oud vredegerecht)

Uitgebreide beschrijving

Vrijstaande pastorie in neotraditionele stijl, gelegen tegenover de kerk, gebouwd in 1896-1898 (zie gevelsteen naast inkom, eerstesteenlegging 1/10/1896) naar ontwerp van P. Langerock (ontwerp dateert van juli 1895).

Deels onderkelderd dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (daknok evenwijdig aan de straat, leien). Verankerde baksteenbouw op dito plint met omlopende muurbanden van witte baksteen. Lijstgevels met houten kroonlijst op dito modillons. Tegen de zuidelijke zijgevel een haakse aanbouw van één bouwlaag; vermoedelijk bestond de oorspronkelijke aanbouw slechts uit het eerste travee onder lessenaarsdak (golfplaten), later werd dit uitgebreid met het volume onder pannen zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde arduinen lekdrempels en dito lateien onder ontlastingsboog, in de voorgevel met gekleurde booglijst. Overwegend origineel schrijnwerk; inkomdeur met lateiconsooltjes en een getralied bovenlicht; beluikte benedenvensters. In voorgevel neogotische nis met beeld van de Goede Herder. Achterste gedeelte onderkelderd, zie getraliede met arduin omlijste keldervensters in achtergevel. Aanbouw met segmentbogige venstertjes en deuren.

Typische planindeling.

Gelijkvloers. Centrale gang met links en rechts telkens twee vertrekken, rechts aaneengeschakeld. Gang met lambrisering, beschilderd met een houtimitatie. Tegen de achtergevel een bordestrap waaronder een afkasting met trap naar de kelder. Originele binnendeuren (pitchpine). Eenvoudige vertrekken met vlak plafond, marmeren schouwen en vloeren bekleed met balatum. De op het ontwerp voorziene uitbouw tegen de achtergevel met inkomportaal en wc werd niet uitgevoerd. Verdieping. Centrale gang met aan weerszijden twee kamers; (later ingebrachte?) sanitaire ruimte tussen de twee voorste vertrekken. Met beuk behaagd perceel; voortuin aangelegd met met buxus omzoomde perken en afgesloten met een ijzeren poort tussen dito hekpijlers met bolornament. Achtertuin zonder specifieke aanleg.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail:

Website:

Tel:

Openingsuren:

Design & development by Common Ground