Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Provinciaal domein Halve Maan

Natuurlijk? Avontuurlijk! Plezier voor het hele gezin

Uitgebreide beschrijving

Provinciaal domein Halvemaan

Tussen de Demer en Diest, in de golven van het Hageland, ligt het Provinciedomein Halve Maan. Het park ontleent zijn naam aan de ‘lunette’, een onderdeel van de negentiende-eeuwse verdedigingsgordel rondom de stad. De vroegere wachtpost is uitgegroeid tot een bruisend ontspanningsoord waar vandaag sport en spel, actie en rust en verleden en heden centraal staan.Zwemmen, klauteren en klimmen, tennissen, trampolinespringen, minigolfen, ravotten, roeien en waterfietsen,…Groot en klein zal de adrenaline voelen stromen tijdens de talrijke sportactiviteiten die het domein aanbiedt! Lekker genieten kan op het aangename zandstrand dat het openluchtzwembad omgeeft, in het restaurant of op één van de vele picknickplaatsen. De kinderen kunnen zich uitleven op het circuit met miniauto’s of op één van de speeltuinen, of een kijkje gaan nemen op de gezinsboerderij waar kippen, schapen, geitjes en ezels hen uitbundig zullen begroeten…Wie natuur en geschiedenis wil ontdekken, kan erop uit in een 30 ha groot natuurgebied met een prachtige wallengordel, visvijvers, resten van de militaire zone en niet te vergeten de Lindenmolen, de staakmolen met de grootste kast van Vlaanderen!Het Provinciedomein Halve Maan is aangelegd op de omwallingen van de militaire vestingsgordel (1837-1855) rond het strategisch gunstig gelegen Diest. Die verdedigingsgordel moest de eventuele invallen van de Nederlanders uit het noorden afslaan. De plaats waar het domein nu ligt, vormde een vooruitgeschoven bastion omringd door water. In militaire termen is dat een ‘lunette’ en vandaar komt de benaming ‘Halve Maan’. De Halve Maan groeide uit tot een zeer attractief recreatiepark: je kan er zwemmen, roeien, tennissen, waterfietsen, minigolfen, trampolinespringen, wandelen en zonnen aan het prachtig strand!

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: provinciedomein.diest@vlaamsbrabant.be

Website: halvemaan diest

Tel: 013 31 15 28

Openingsuren:
Het domein is het hele jaar door geopend:
van 1 april tot 30 september: 9.00 uur tot een uur voor zonsondergang (of vroeger bij slecht weer)
van 1 oktober tot 31 maart: 10.00 uur tot een uur voor zonsondergang
De attracties zijn open van 1 april tot 30 september: 11.00 tot 19.00 uur (niet bij slecht weer).

Het zwembad is open in mei, juni en september: van 9.00 tot 18.00 uur. In juli en augustus: van 9.00 tot 20.00 uur
Design & development by Common Ground