Prinsheerlijk platteland

Waar Demer en Nete elkaar omarmen,
Waar abdijen en kastelen het landschap kleuren

Waar de natuur stilte en rust uitademt,
Waar de Witte en dwaallichten rondzwerven

Waar de Kempen kriebelen aan de Hagelandse heuvels,
Waar prinsen, witheren en boeren schrijvers inspireren.

Provinciaal Groendomein Hertberg

De statige bossen en lange dreven maken van Hertberg een schitterende omgeving voor zowel beweging als ontspanning

Uitgebreide beschrijving

Ontdek de groen- en recreatiedomeinen van de Provincie Antwerpen. Je kunt er lekker lui genieten, recreatief sporten of ontspannen leren over de natuur. Wil je jezelf onderdompelen in weldadige rust en groen, of eerder omringen met bruisende activiteiten?

Het Provinciaal Groendomein Hertberg baadt in een prinselijke sfeer. Tot 2004 was Hertberg een onderdeel van de uitgestrekte eigendommen van de prins de Merode. Sinds die tijd heeft het zijn bijzondere karakter weten te behouden.

Met zijn 236 ha is Hertberg het grootste provinciale groendomein. Gelegen in een regio waar drie provincies mekaar raken, is dit uitzonderlijke natuurdomein een bron van plezier en ontspanning voor de vele gebruikers, maar ook een haven van rust en kalmte voor de natuurlijke bewoners.

Geografisch is Hertberg gelegen op de overgang van Kempen en Hageland, wat het domein extra troeven biedt. We treffen er enkele ‘bergen’ aan, getuigenheuvels (of ijzerzandsteenheuvels) uit een ver verleden toen de Diestiaanzee tot in deze contreien reikte.

In tegenstelling tot de zandige Kempen die tot enkele decennia terug meestal was begroeid met grote oppervlakten heide, stellen we op de oudste beschikbare geografische kaart (de Ferrariskaart uit 1775) vast dat Hertberg toen reeds volledig bebost was, vooral met naaldhout. Uniek in Vlaanderen is het feit dat het domein sinds die tijd ononderbroken bebost is geweest. Tot de tweede helft van de twintigste eeuw waren deze naaldbossen economisch belangrijk als stuthout voor de steenkoolmijnen.

Activiteiten

In Hertberg worden tijdens het jaar verschillende activiteiten, wandelingen en evenementen georganiseerd voor individuele bezoekers en groepen.

In de lente en de herfst is er bovendien een educatief aanbod met wandelingen voor basisscholen. We proberen kinderen en volwassenen op een aangename manier in aanraking te brengen met de natuur, door hen te laten ruiken, voelen, proeven en beleven.

Wandelaars

Het domein Hertberg wordt doorkruist door prachtige dreven en sfeervolle wandelpaden. Voor wandelaars zijn er verschillende aangeduide wandelwegen die in en rond het domein lopen. Niemand belet je echter om de niet-bewegwijzerde wandelwegeltjes te bewandelen en zelf je route uit te zoeken. Het is aangeraden om stevige wandelschoenen aan te doen en bij nat weer misschien wel laarzen. De statige bossen en lange dreven maken van het domein een schitterende omgeving voor zowel beweging als ontspanning. Aangezien Hertberg uitstekend leent voor zowel kortere als langere wandelingen, wordt een wandelnetwerk met knooppunten uitgebouwd. Op www.hertberg.be kun je terugvinden wanneer er geleide wandelingen georganiseerd worden. Deelname aan deze wandelingen is gratis. Voor een klein bedrag kun je ook een wandeling op maat reserveren per groep.

Speelbossen

Wat is er leuker voor kinderen dan kampen bouwen en spelen in het bos? Om de fauna en flora niet te storen, werden speciaal voor onze jongste bezoekers speelzones afgebakend. Hierin kunnen ze naar hartenlust ravotten met al het speelgoed dat in de natuur voor het oprapen ligt.

Hondenzones

Om de dieren in het domein zo weinig mogelijk te storen, werd tegenover taverne Mie Maan aan de Diestsebaan een omheinde hondenzone voorzien. Hier kunnen honden zich volledig uitleven zonder leiband. Buiten de hondenzones moeten honden aan de leiband blijven.

Parkings

Je kunt je wagen achterlaten op 2 parkings in het domein. Een parking is gelegen in het noordelijke deel van Hertberg aan de Diestsebaan en de andere parking bevindt zich in het zuidelijke deel aan de Witputstraat. Aan de zuidelijke parking kun je ook parkeren met een paardentrailer.Verder bevinden de parkings aan de kerken van Bergom en Blauberg zich op wandelafstand van Hertberg.

Natuureducatie en natuurbeleving

Natuureducatie wint aan belang, zeker nu er steeds meer signalen komen dat kinderen weinig of niet meer in de natuur komen en de binding met die natuur nu, maar ook later in het gedrang komt. In de provinciale Groendomeinen krijgen kinderen de kans om vertrouwd te geraken met de levende natuur. In ons natuureducatief aanbod proberen we leren en beleven aan elkaar te koppelen. Natuur gaat pas leven als je het mag aanraken, ruiken en zien. Als je ervan mag genieten.  Wij willen de ‘groene vonk’ laten overslaan en dat doen we graag op een enthousiaste en speelse wijze.

Individueel

Het domein kan steeds worden bezocht door groepen en verenigingen onder leiding van de domeinwachter. Maak tijdig een afspraak over het tijdstip en het thema van de wandeling.

Voor scholen, instellingen en verenigingen zijn deze geleide wandelingen gratis. Voor andere groepen wordt een bijdrage aangerekend van 2 euro per persoon (met een minimum van 20 euro). De contactpersoon is domeinwachter Noach Janssens.

Voor meer info kun je mailen naar info@groenkempen.provant.be

Met de klas

Tijdens lente- en herfstseizoen verzorgen ervaren domeinwachters en natuurgidsen geleide wandelingen over verschillende natuurthema’s. Met ons educatief aanbod willen we de betrokkenheid van kinderen met de levende natuur stimuleren en sturen. Ontdekken, uitleggen, samenwerken en directe beleving staan hierbij centraal. Door kennis over, ervaring met en gevoel voor natuur zullen kinderen zich meer verantwoordelijk voelen voor hun natuurlijke omgeving en het belang inzien van natuur- en milieubehoud.

Meer informatie over de wandelingen voor scholen vind je terug op onze website: www.hertberg.be

Paardrijden

In Hertberg is paardrijden erg populair. Het provinciebestuur wil dan ook een noord-zuidverbinding voorzien waarbij zowel ruiters als menners het domein kunnen doorkruisen. Voor de ruiters zullen bovendien twee bijkomende lussen worden gecreëerd die hen op een aangename manier doorheen het domein voeren.

Fietsen

Het fietsknooppuntennetwerk bestaat uit fietsroutes die via knooppunten met elkaar verbonden zijn. Je kiest zelf waar je begint en hoe je route zal lopen langsheen de verschillende knooppunten. De knooppunten zijn genummerd en aangegeven op groene rechthoekige borden. Zo fiets je via een eenvoudig systeem van knooppunt naar knooppunt en stel je zelf je routes samen. De knooppunten 88 en 86 van fietskaart 3 liggen aan de Hertberg. Ook de bewegwijzerde fietsroutes ‘Pater van Clé-route’ en de ‘Laak- en Neteroute’ lopen door en naast het domein.

Mountainbiken

Voor doorwinterde mountainbikers is dit domein een droom, voor beginners is het een ware uitdaging! Als het geregend heeft, verandert Hertberg in een ware modderpoel en als het droog is, is het mulle zand al een even grote hindernis die het mountainbiken onder de noemer van een zware sport dwingen. In het domein loopt een bewegwijzerde mountainbike-route.

Praktische informatie:

Een plattegrond van het domein kun je hier downloaden.

Provinciaal Groendomein Hertberg
Provincie Antwerpen – Departement Vrije Tijd
Blauberg 25, 2230 Herselt
www.facebook.com/hertberg

 

 

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: info@groenkempen.provant.be

Website: hertberg.be

Tel: 014 37 91 74

Openingsuren:
Het domein is alle dagen open van zonsop- tot zonsondergang.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Design & development by Common Ground