Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Station Zichem

Uitgebreide beschrijving

Een beetje geschiedenis

Scherpenheuvel is een voormalig station op de niet meer bestaande spoorlijn 30 Zichem – Scherpenheuvel. Deze enkelsporige lijn verbond het station van Zichem, op de lijn 35 Leuven – Aarschot – Hasselt, met het bedevaartsoord Scherpenheuvel. Deze lijn, lokaal “het rutteke” genoemd, was eveneens de kortste spoorweglijn voor reizigersverkeer in Belgie.

Oorspronkelijk was de lijn ontworpen als trambaan van Zichem naar Tienen, uitgebaat worden door de Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen. Daarom is het stationsgebouw zeer typisch en heeft het qua bouwstijl niets gemeen met de andere stations op de lijn 35.

Met de bouw van de lijn werd gestart in 1893 en enkele jaren later werd de lijn geopend in 1898.

Tijdens de vorige eeuw en voor de massale opkomst van auto- en busverkeer werd de lijn regelmatig bereden door bedevaartstreinen. Dit is trouwens de reden van de grootte van dit station: Het telde niet minder dan 5 sporen!
Daarnaast was er een beperkte reizigersdienst naar Zichem, waar kon worden overgestapt richting Aarschot of Diest.
Ten slotte beschikte het station over een ruime goederenkoer met een privaat-aansluiting naar de firma Stals.

Momenteel is het traject ingenomen door een fietspad en rest er alleen de Demerbrug en het stationsgebouw als herinnering aan de vergane glorie.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail:

Website:

Tel:

Openingsuren:

Design & development by Common Ground