Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Watermolen

Graanmolen aan de oever van de Demer in Testelt

Uitgebreide beschrijving

Deze prachtige watermolen draagt twee jaartallen. In de zijgevel staat 1608 vermeld en een metselaarsteken, boven de ingangsdeur is het wapen van de Averboodse abt Servaes Vaes met als kernspreuk ‘Ne quid nimis’ (in niets teveel) en het jaartal 1678 terug te vinden.

Deze molen was vroeger in het bezit van de Norbertijnenabdij van Averbode en bestond uit een graanmolen en aan de andere oever van de Demer was een slagmolen.
Momenteel is deze molen in privébezit, liefdevol gerestaureerd door de huidige eigenaar.

Zo stonden er vier molenraderen op die zijarm van de Demer.
Deze slagmolen werd afgebroken omstreeks 1910 om plaats te maken voor Villa Ter Wolf.

De uitvinding van het waterrad was een mijlpaal in de technische ontwikkeling van de mensheid, aangezien door het benutten van waterkracht tegenover spierkracht zeer veel meer mechanische energie beschikbaar gemaakt kon worden.

Zo dienden waterraderen bijvoorbeeld voor bewatering in de landbouw, als schoepenrad voor het ophijsen van water. Zulke schoepenraderen zijn vele eeuwen lang in verscheidene culturen in gebruik geweest, zoals in Egypte, Serië, India en China. Men gaat ervan uit dat waterschoepraderen rond 1200 v.Chr. in Mesopotamië in gebruik genomen werden.

Het gebruik van waterkracht als energiebron wordt al beschreven in het werk van Philon van Byzantium. We nemen aan dat de Grieken in de 2e eeuw voor Christus het gebruik van watermolens kenden. Ook de Romeinen bouwden watermolens. Een belangrijk complex uit de 2e eeuw ligt bij het Franse Fontvieille. Hier stroomde het water langs twee rijen van acht bovenslag graanmolens. Daarbij werden al tandwielen gebruikt om de beweging van het verticale schoepenrad over te brengen naar de horizontale maalstenen.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail:

Website:

Tel: 03.4801326

Openingsuren:

Design & development by Common Ground