Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Weefberg Averbode

Uitgebreide beschrijving

De Weefberg te Averbode is één van de Diestiaanheuvels die België doorkruisen vanaf net beneden de Westhoek tot zowat Midden-Limburg. Daaronder bekende hellingen uit de wielerwereld zoals de Kluisberg, de Pottelberg en andere. Het waren eigenlijk zandbanken in de vroegere Diestiaanzee, die op die lijn dus ongeveer haar kustlijn had. Deze zandige ondergrond is in de loop van miljoenen jaren geoxideerd tot de welbekende ijzerzandsteen waar de kerken van Diest en Aarschot uit opgetrokken zijn. Vandaag vormt de Weefberg de zuidwestkant van het natuurgebied Averbode Bos & Heide, waar de gedane natuurinrichting de diversiteit van het landschap duidelijk verhoogd heeft. Dit staat dus garant voor een ondertussen zeer afwisselend biotoop, veel overgangssituaties en veel bijzonderheden.  Kenmerkend zijn zeldzaamheden als Stippelvaren en Grote Wolfsklauw, maar ook wie gewoon wil genieten van het landschap wacht een aangename dag.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail:

Website:

Tel:

Openingsuren:

Design & development by Common Ground