Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Zaertloopvallei

Natuurgebied ten westen van Zoerle-Parwijs, noordelijk van de Grote Nete

Uitgebreide beschrijving

De Zaartloopvallei is een circa 1 km brede depressie die doorsneden wordt door de Grote en de Kleine Zaartloop. Beiden ontstaan hier door overvloedige oppervlakkige kwel. Deze beken draineren het gebied in westelijke richting naar de Grote Nete. Hooilanden en weiden, dikwijls omzoomd door houtkanten, wisselen af met kleine bosjes en hier en daar een akkertje. De bodems zijn zeer nat en zandlemig van textuur. De Stippelberg vormt een natuurlijk hoger gelegen barrière die de Zaartloopvallei in het zuiden afscheidt van de vallei van de Grote Nete. Noordelijk grenst de vallei aan de hoger gelegen gronden van het voormalige Goorheide. Het is in deze kleine en besloten zone dat oppervlakkig kwelwater opborrelt en beide beken ontstaan. Nabij Ritseldonk vervoegt de Grote Zaartloop de Kleine Laak, om iets verder in de Grote Nete uit te monden.

Op de kaart bekijken »

Praktisch

E-mail: natuurpuntwesterlo@telenet.be

Website: zaertloopvallei.htm

Tel: 04 96 74 77 28

Openingsuren:

Design & development by Common Ground