Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

de Merode CULTUUR

INTERGEMEENTELIJKE CULTURELE SAMENWERKING DE MERODE (IGCS)

De gemeenten Diest, Hulshout, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo slaan sinds kort de handen in elkaar om rond cultuur bovenlokaal samen te werken. Deze intergemeentelijke culturele samenwerking (IGCS) wil mensen in het Merodegebied samenbrengen en verbinden, iedereen laten deelnemen aan cultuur en bepaalde culturele niches aanbieden aan de inwoners.

De IGCS brengt organisatoren samen en ondersteunt hen waar het kan. Kom binnenkort naar één van onze vormingen, netwerk- of infodagen.

Waar zet IGCS de Merode op in?

Samen met de 5 gemeenten onderzoeken we of we een UITPAS de Merode kunnen lanceren in onze regio. De UITPAS is hét middel om meer mensen toe te leiden naar cultuur. Het is meer dan een spaar- of kortingskaartje. Met een werkgroep toeleiding werken we aan verbinding, aanbod, publieksuitwisseling, …

We zetten de eerste stappen richting een aanvraagdossier met een infosessie en de opstart van de kerngroep.

Wil jij partner worden of meer weten? Mail naar falke.lambrechts@de-merode.be
Samen met experts uit de brede regio en de gemeenten gaan we expertise opbouwen en een strategisch plan opmaken om kunstwerken in ons prachtig Merodelanschap te integreren. We willen zoveel mogelijk van onderuit werken dus denken na over participatie en residentietrajecten. We geven kunstenaars kansen, creëren nieuwe plekken, laten mensen stilstaan bij de uitdagingen van vandaag en morgen, … kunst verbindt de landschappelijke en de culturele werking binnen onze regio.
We verbinden mensen rond cultuur. We informeren organisatoren, ondersteunen bij subsidieaanvragen en brengen mensen samen om tot betere projecten te komen. Dit doen we via verschillende werkgroepen maar ook via infosessies en een jaarlijks Merodecongres.

Hou de website in het oog voor de datum van het Merodecongres! Dat wil je niet missen.
De IGCS de Merode is nog maar net gestart maar kijkt of er nog wat extra cultuur kan toegevoegd worden aan het jubileumjaar van de Norbertijnen. We zetten mee onze schouders onder de rondreizende erfgoedtentoonstelling van de IOED.
Op termijn willen we een platform ontwikkelen voor nieuw talent in onze regio. Meer info volgt later.

Lees hier het beleidsplan van de IGCS de Merode: IGCS-de-Merode_Beleidsplan

CONTACT

de Merode Cultuur/IGCS de Merode

Falke Lambrechts
coördinator

falke.lambrechts@de-merode.be
M +32 472 29 40 31
Pater Beckxstraat 3, 3271 Zichem

Design & development by Common Ground