Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

ERFGOEDCEL de Merode

DE MERODE WERKT AAN HET COLLECTIEF GEHEUGEN

Op 1 december 2020 werd nieuwe geschiedenis geschreven voor ons lokale erfgoed: een Cultureel-Erfgoedconvenant werd afgesloten tussen de Vlaamse Gemeenschap en zes Merodegemeenten (Aarschot, Diest, Herselt, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo) voor de beleidsperiode 2021-2026.

Het intergemeentelijk samenwerkingsverband slaat de handen in elkaar om het lokale roerende en immateriële erfgoed te valideren.

In navolging van deze overeenkomst werd op 1 maart 2021 “Erfgoedcel de Merode” boven de doopvont gehouden! Het team heeft als opdracht om een dienstverlenende rol op regionaal niveau uit te voeren.

Wat kan Erfgoedcel de Merode voor jou betekenen?

Momenteel wordt flink getimmerd aan een integrale erfgoedwerking. De erfgoedcel neemt een initiërende, coördinerende en ondersteunende rol op. Hierbij zal ze de intrinsieke waarde van cultureel erfgoed voorop stellen en een dynamische en sensibiliserende rol vervullen, gericht op het brede publiek.

Volgende vijf dienstverlenende functies liggen aan de grondslag van de werking:

Welk roerend en immaterieel erfgoed treffen we aan en wat willen we overleveren aan de generaties na ons?
Hoe zorgen we ervoor dat ons lokale erfgoed topfit blijft?
Hoe zorgen we ervoor dat de context van een erfgoedobject of van levende geschiedenis gekend blijft?
Hoe kunnen we lokaal erfgoed tot bij een breder publiek brengen? En hoe kunnen we lokale erfgoed-actoren zo veel mogelijk ondersteunen?
Hoe zorgen we ervoor dat iedereen voeling krijgt met ons lokale erfgoed?

CONTACT

Erfgoedcel de Merode

Liv Tubeeckx
coördinator
E: liv.tubeeckx@de-merode.be
Gsm: +32 470 47 27 47
A: Pater Beckxstraat 3 | 3271 Zichem

(Erf)Goed nieuws!

Noteer alvast 24 en 25 april in jouw agenda en hou je zaklamp klaar!

Jawel, dit jaar bieden onze lokale erfgoedwerkers jou twee erfgoedhoogdagen in plaats van één want het erfgoeddag-concept bestaat 20 jaar. Een feesteditie dus!

Waarom je een zaklamp nodig hebt? Om het thema ‘Nacht’ te trotseren. Laat het virus je niet ontmoedigen en ontdek hier welke covid-proof activiteiten onze regio voor jou in petto heeft!

Design & development by Common Ground