Prinsheerlijk platteland

Waar Demer en Nete elkaar omarmen,
Waar abdijen en kastelen het landschap kleuren

Waar de natuur stilte en rust uitademt,
Waar de Witte en dwaallichten rondzwerven

Waar de Kempen kriebelen aan de Hagelandse heuvels,
Waar prinsen, witheren en boeren schrijvers inspireren.

Geef en Beleef de Merode

Wat is ‘Geef en Beleef de Merode’?

Als bezoeker van het landschapspark de Merode kom je ongetwijfeld over de vloer bij één van onze lokale ondernemers. Een groot aantal van deze ondernemers dragen – met trots – het label van de Merode. Dit betekent dat je als bezoeker bij hen de échte Merode beleeft. Deze label houdende ondernemers dragen namelijk het gebied een groot hart toe. Ze verpersoonlijken als het ware het landschapspark de Merode.

Deze ondernemers richtten, samen met de betrokken gemeenten en het landschapspark, ‘Geef en Beleef de Merode’ op.  Hun doel is tweeledig:

  • Praten en informeren over het gebied en het project: zo verhogen ze de betrokkenheid van de bezoekers en eigen inwoners het landschapspark. De ondernemers creëren een bewustzijn dat het belangrijk is om het gebied in stand te houden en verder te ontwikkelen voor nu én later.
  • Het inzamelen van vrijwillige bijdragen van gasten: om zo het landschapspark de Merode verder te ontwikkelen en in stand te houden.

Als bezoeker geniet je van het gebied en wat het te bieden heeft: prachtige natuur, ongerepte bossen, fiets- en wandelinfrastructuur, mooi bewaard erfgoed, een moment van stilte, een lekker streekbiertje… noem maar op. Het landschapspark de Merode zorgt er dus voor dat je heerlijk geniet terwijl je hier bent.

Wel, met ‘Geef en Beleef de Merode’ krijg je als bezoeker de kans om iets terug te doen voor het gebied. Om zo mee te helpen dat iedereen er in de toekomst ook mee van geniet.

Hoe kan je als bezoeker meedoen aan ‘Geef en Beleef de Merode’?

Alles begint met erover te praten met de ondernemer. Hij/zij vertelt ongetwijfeld met veel enthousiasme over de Merode, waarom hij/zij participeert in ‘Geef en Beleef de Merode’ en hoe jij als bezoeker mee een steentje bijdraagt. Er bestaan namelijk verschillende mogelijkheden: zo staan er her en der donatiepotjes waar je je klein (of groot) geld in kwijt kan. Of… Als je verkiest een stukje van het gebied mee naar huis te nemen, dan koop je bij sommige ondernemers een potje vlinderkruid. Ook bieden een aantal ondernemers eigen de Merode-producten aan, waarvan een deel van de opbrengst rechtstreeks naar ‘Geef en Beleef de Merode’ gaat.

Als bezoeker heb je dus volledig zelf de keuze:

  • Of je een vrijwillige bijdrage doet om de toekomst van het gebied mee te verzekeren.
  • En hoe je die bijdrage levert.

Wat gebeurt er dan met het ingezamelde geld?

Jaarlijks verzamelt het projectsecretariaat van het landschapspark de Merode de ingezamelde gelden. Hiermee investeert men in het landschapspark. Waarin? Dat bekijkt men jaarlijks opnieuw. Het investeringsdoel hangt namelijk af van de noden van het landschapspark en de ondernemers.

Nu kiest men ervoor om te investeren in het beheer, behoud en de vergroting van de vlinderpopulatie in het gebied. Want de Merode huisvest een aantal bijzondere vlindersoorten zoals de kleine ijsvogelvlinder, het groentje, de bruine eikenpage, de sleedoornpage, de kleine vos en het oranjetipje. Daarenboven overwinteren een aantal vlindersoorten in het gebied. De meeste vlinders brengen de winter door als eitje, rups of pop. Een paar opportunisten brengen de winter door als vlinder: de kleine vos, de dagpauwoog, de gehakkelde aurelia en de citroenvlinder. In de vroege voorjaarszon zijn dit de eerste vlinders die zich laten zien. En dus ook in de Merode.

We vinden het daarom belangrijk om onze vlinders een handje te helpen. Ze vormen trouwens ons prachtig logo. Mogelijke acties die we opzetten met de giften:

  • inrichtingen van biotopen voor vlinders (bv. ruige houtkanten).
  • bredere bosranden maken.
  • natuurovergangen opzetten tussen natuurdomeinen zodat vlindersoorten zich ook gaan verplaatsen doorheen het gebied.
  • creëren van meer heide: open plaatsen trekken vlinders aan.
  • vlinder/insectentoren waar rondom wat ingrepen in het landschap gedemonstreerd worden die positief zijn voor vlinders en andere soorten.
  • inzaaien van bloemenmengsels in open gebieden.

 

 

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Design & development by Common Ground