Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Landschapspark de Merode

Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen. Een rijk van rust waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete. Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Omdat kloosterordes en adellijke families dit landschap vroeger hebben gekoesterd, kan iedereen er nu van genieten. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Landschapspark de Merode ligt op de overgang tussen Kempen en Hageland, tussen de Grote Nete en de Demer. We zouden hier kunnen spreken over vijf landschapstypes: de Kempense zandgronden, de Netevallei, de bosrijke gebieden rond Averbode, de Demervallei en de Hagelandse Diestiaanheuvels. De verscheidenheid aan en overgang tussen die landschapstypes zorgt ervoor dat de Merode een groot natuurlijk kapitaal heeft.

In totaal werden 5 ambities uitgewerkt die de leidraad zullen vormen voor de verdere ontwikkeling en uitbouw van landschapspark de Merode. Lees alles hierover in het ambitiebeeld.
Met het belevingslabel ´de Merode´ stimuleren we ondernemers en organisaties om in te spelen op de ontwikkelingen en kwaliteiten binnen landschapspark de Merode.

Landschapspark de Merode is pilootgebied voor het project FABulous Farmers. Dit project heeft als doel om landbouwers minder afhankelijk te maken van externe input zoals kunstmest en pesticiden.

CONTACT

Landschapspark de Merode/vzw Merode, prinsheerlijk platteland

Isabelle Lindemans
gebiedscoördinator de Merode

Isabelle.lindemans@landschapsparkdemerode.be
T  03 240 58 25
M +32 495 12 62 22
Diestsebaan 28, 2230 Herselt

Design & development by Common Ground