Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Dag van de stilte 24.10 – 01.11.2021

Dag van de stilte 24.10 - 01.11.2021

Op zondag 31 oktober gaat in heel Europa de wintertijd in: we zetten met z’n allen de wijzers één uur stil. Even wat minder nood om op tijd te zijn, om een deadline te halen… Om dit te vieren wordt een waaier aan stilteactiviteiten georganiseerd in het Merodegebied op verschillende data. Kom meegenieten van de stilte, rust en ruimte.

(F)LUISTERWANDELING

ZATERDAG 24 OKTOBER, 9U30
ZATERDAG 30 OKTOBER, 15U30
ABDIJ TONGERLO, AAN DE INGANGSPOORT
Even tot jezelf komen gaat vanzelf in de schaduw van de abdij van Tongerlo. Stil staan bij de omgeving, de stenen van de abdij, de natuur. Luisteren naar de stilte, inspirerende teksten en de rustgevende klanken van klankschalen. Dat doen we op zondag 24 en zaterdag 30 oktober. Op 30 oktober is er de mogelijkheid om de vespers in de abdijkerk bij te wonen. Maximum 25 personen per wandeling.
Duur:  2u
Kostprijs: Gratis
Inschrijven en meer info: Tickets reserveren op toerismewesterlo.be of bij Toerisme Westerlo in de Sint-Lambertusstraat 4.

STILTE IN DE SCHATKAMER

ZATERDAG 30 OKTOBER, 15U
AARSCHOT, ONZE-LIEVE-VROUWEKERK
In de vernieuwde schatkamer van de O.L.V-kerk van Aarschot wordt het beeld ‘Christus aan de Geselpaal’ onthuld. Dit opmerkelijk 16de-eeuws beeld uit de verdwenen begijnhofkerk zal opnieuw permanent deel uitmaken van de schatkamer. De voorstelling aan het publiek krijgt een gepaste muzikale omlijsting.
Duur: 2u
Kostprijs: Gratis
Inschrijven: museum@aarschot.be
Meer info: hetgasthuis.be/museum

MULTIKLANKEN IN POORT GERHAGEN

ZATERDAG 30 & ZONDAG 31 OKTOBER, 8U30
BOSMUSEUM GERHAGEN
Je zal ondergedompeld worden in de wereld van Tibetaanse klankschalen afgewisseld met grondingstonen, instrumentale muziek, gezangen en natuurgeluiden. De (f)luisteraars worden tot rust gebracht en meegenomen op een stiltereis met klassieke klankschalengeluiden afgewisseld met muziek en geluiden van andere bronnen. Kom anderhalf uur luisterend genieten en het verband ervaren tussen klanken en emoties. Maximum 15 deelnemers per sessie.
Duur: 1,5u
Kostprijs: Gratis
Inschrijven vóór 27.10.2021: tessenderlo.be
Meer info: jan.verheyen@tessenderlo.be

TROOSTMOMENT

ZONDAG 31 OKTOBER, 10U
HULSHOUT, MIJLPAAL TOREKEN
Ferm Hulshout heeft afgelopen zomer in Hulshout een Troostplek ingericht die voor iedereen toegankelijk. Waar mensen elkaar vinden in troost en waar bloembollen geplant worden als symbool voor verbondenheid, hoop en kracht. Leerlingen van de plaatselijke afdeling Woord van de Academie zullen hier teksten brengen waarin deze thema’s centraal staan.
Duur: 2u
Kostprijs: Gratis
Inschrijven: cultuur@hulshout.be
Meer info: hulshout.be

MIND-WALK… ‘ONTMOETEN EN ONT-MOETEN’

ZONDAG 31 OKTOBER, 10U30
BOSMUSEUM GERHAGEN
Mind-walk is mindful wandelen in de natuur, gekoppeld aan rustgevende meditaties en ontspannende yoga & relax-oefeningen waarin we verbinding maken met onszelf en de ander. We gaan met maximum 10 personen de natuur in onder begeleiding van een gecertificeerde mind-walkcoach. De oefeningen zijn geïntegreerd in een wandeling van ongeveer 3 tot maximum 5 km. Laad je batterij weer op en wandel jezelf naar balans.
Duur: ± 2u
Kostprijs: Gratis
Inschrijven vóór 27.10.2021: tessenderlo.be
Meer info: jan.verheyen@tessenderlo.be

STILLE BELEVINGSTOCHT DASSENAARDE

ZONDAG 31 OKTOBER, 15U
ADRES WORDT MEEGEDEELD NA INSCHRIJVING
Kom proeven van een fijne natuur- en stille belevingstocht in het mooie Dassenaarde waarbij we vertragen, in stilte wandelen, ons laten verwonderen en inspireren op bijzondere natuurplekjes, met reflecties onderweg en mindful deelmomenten. Maximum 9 deelnemers.
Duur: 2u
Kostprijs: 10€
Inschrijven: rosseel.ingrid@gmail.com, tel.: 0478 35 50 87
Meer info:  inzichtonderweg.be/agenda

CELLO OP HET OUDE KERKHOF

ZONDAG 31 OKTOBER, 15U
OUDE KERKHOF VAN WOLFSDONK
Op zondag 31 oktober kan je om 15u, aansluitend op de gedachtenisviering in de Sint-Antonius Abtkerk (om 14u), op het oude kerkhof van Wolfsdonk genieten van poëzie en stemmige cellomuziek. Celliste Nele Gilis roept met haar muziek een sfeer van stilte, troost en herinnering op.
Duur: 40min
Kostprijs: Gratis
Inschrijven en meer info: facebook.com/Wolfsdonkleeft en facebook.com/langdorp

VERSTILLEN TIJDENS HET WINTERUUR

ZONDAG 31 OKTOBER, 18U30
GASTHUISPAD, ZICHEM
Even stilstaan, even vertragen, … het uur dat we winnen op deze dag geeft ons deze kans. We openen een nieuwe Troostplek in Zichem. Op deze unieke locatie, namelijk het voormalige Geuzenkerkhof, aan de voet van de maagdentoren bieden we een muzikaal intermezzo aan, aangevuld met troostende verhalen. Kom mee verstillen op deze sfeervolle muzikale avond, geniet van de troostende verhalen op deze unieke locatie, vlak na de ondergaande zon, in het donker van de vooravond.
Duur: 1,5u
Kostprijs: Gratis
Inschrijven en meer info: scherpenheuvel-zichem.be

LEZING: ‘OVER STILTE, RUST EN RUIMTE’

MAANDAG 1 NOVEMBER, 19U30
ABDIJ AVERBODE, ZAAL ANTWERPEN
Joris Capenberghs denkt op dit bijzonder moment na over de verschillende aspecten van stilte, rust en ruimte. Hij vertrekt daarbij vanuit verschillende invalshoeken en wereldbeelden. Het boek “Over stilte” van David Le Breton, dat door Joris vertaald werd vormt de inspiratie voor deze avond.
Duur: 1,5u
Kostprijs: € 7
Inschrijven en meer info: onthaal-abdijaverbode.be

STILTEWANDELING ‘WILLEM ELSSCHOT’

VRIJ VERTREK
MIE MAAN, HERSELT

Vertrekkende aan herberg Mie Maan ontdek je de natuur en rust van het Helschot, het bos waar Elsschot graag ging wandelen en waar hij zijn inspiratie haalde voor zijn schrijversnaam. Op deze wandeling heb je via de ErfgoedApp de mogelijkheid om te luisteren naar 3 van Elsschots lievelingsgedichten, ingesproken door Martine Tanghe. We raden aan om oortjes te gebruiken bij het beluisteren van de audiofragmenten.
Duur: 2u
Kostprijs: Gratis
Meer info: Brochure te verkrijgen bij Mie Maan en aan het infobord aan de kerk van Blauberg. herselt.be/elsschotwandeling

Praktisch

Periode:

Locatie : Bekijk de locatie op de kaart »

Design & development by Common Ground