Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Open Monumentendag 2020: Diestse scholen door de eeuwen heen

Zondag 13 september 2020

Anno 2020 is Diest een heuse scholenstad, het resultaat van een eeuwenlange evolutie. Op Open Monumentendag ontdek je tijdens een stadswandeling de Diestse scholen van de middeleeuwen tot nu. Ook de Lakenhalle, het populairste schoolgebouw door de eeuwen heen, opent de deuren voor een fototentoonstelling met oude klasfoto’s en een fotografieworkshop. Liever op stap in de Diestse deelgemeenten? Breng dan een bezoekje aan de recent gerenoveerde gemeentelijke basisschool van Molenstede en ontdek een klas anno 1920 en 2020. Ontdek hier alle gratis #SocialDIESTance activiteiten.

 

Stadswandeling: Diestse scholen door de eeuwen heen

Deze stadswandeling laat je de Diestse scholen van de middeleeuwen tot nu ontdekken. Er zijn twee manieren om de wandeling op eigen houtje te doen:

  • Met de infobrochure met stadsplan, verkrijgbaar aan het onthaal in de Lakenhalle.
  • Met de Erfgoedapp op je smartphone. De info voor het installeren van de app kan je terugvinden op de website diest.be, of vraag info aan het onthaal in de Lakenhalle. De wandeling zal nog tot en met 8 november 2020 online beschikbaar blijven.

Waar? Start wandeling aan de Lakenhalle, Scholenstraat 4, Diest; Wanneer? Zondag 13 september 2020 van 10u00 tot 18u00.

 

Fototentoonstelling Terug naar de klas van Diest

Niets zo nostalgisch als naar oude klasfoto’s kijken! Daarom zullen tijdens Open Monumentendag op 13 september 2020 in de Lakenhalle oude klasfoto’s van Diestse scholen tentoongesteld worden. Kom jij jezelf zoeken op foto?

Waar? Lakenhalle, Scholenstraat 4, Diest; Wanneer? Zondag 13 september 2020 van 10u00 tot 18u00. Opgelet: mondmasker tijdens het bezoek aan de expo verplicht.

 

Workshop BREEDBEELD feedbacksessies voor fotografen

Op Open Monumentendag organiseert BREEDBEELD in de Lakenhalle feedbacksessies voor fotografen. Lokale professionele begeleiders bezorgen je tijdens deze workshop feedback op maat op een reeks genomen foto’s. Enerzijds is er de mogelijkheid op een specifiek aspect van je portfolio in te zoomen, dat je zelf kan bepalen. Anderzijds wordt er in lijn met de Open Monumentendag zelf, een gerichte feedback-sessie georganiseerd op architectuur- en monumenten fotografie.

Fotografen van alle niveaus en disciplines kunnen zich inschrijven voor deze sessies. Wil jij feedback krijgen over jouw werk? Aarzel dan niet en schrijf je in via de website www.diest.be.

#SocialDIESTance: De sessies gaan door in kleine groepjes van drie deelnemers. Zo kan de nodige afstand bewaard worden. Mondmaskers zijn evenwel verplicht.  Elke sessie duurt zo’n 45 à 60 minuten.

Waar? Lakenhalle, Scholenstraat 4, Diest; Wanneer? Zondag 13 september 2020, kies je tijdstip bij inschrijving via de website www.diest.be

 

Expo Hans Laagland in stadsmuseum De Hofstadt

Grijp op Open Monumentendag je laatste kans om de expo Hans Laagland in stadsmuseum De Hofstadt te bewonderen. In de expo is tevens een schilderij van een monument in Diest tentoongesteld. Kan jij het vinden? Stadsmuseum De Hofstadt zelf is sinds jaar en dag een Open Monument. De museumzalen zijn de enige overblijfselen van het middeleeuwse stadhuis. Zonder meer een bezoekje waard!

Waar? Stadsmuseum De Hofstadt, Grote Markt 1, Diest; Wanneer? Zondag 13 september 2020 van 10u00 tot 18u00; Opgelet: reservatie verplicht! via museum@diest.be of 013/35.32.09. Het dragen van een mondmasker is verplicht in het museum.

 

Expo GBS Molenstede vroeger en nu

De renovatiewerken in de Gemeentelijke Basisschool van Molenstede lopen ten einde. Tijdens Open Monumentendag op 13 september 2020 wordt het vernieuwde schoolgebouw in de kijker gezet met een heuse expo van Heemkring Molenstede. Ontdek in een klaslokaal van weleer hoe de leerlingen 100 jaar geleden onderricht kregen en bewonder daarna de transformatie die de oude schoolgebouwen ondergingen tijdens de renovatie. Diest is meer dan ooit een scholenstad.

Waar? GBS Molenstede, Dorpsstraat 82, 3294 Molenstede; Wanneer? Zondag 13 september 2020 van 10u00 tot 18u00. Opgelet: het dragen van een mondmasker is verplicht tijdens het bezoek aan de school.

Design & development by Common Ground