Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Openmonumentendag 2019 Diest

Open Monumentendag Diest 2019

Van Godshuis tot schatkamer… de herbestemming van kerken en kapellen in Diest.

Met het opstellen van het kerkenbeleidsplan dringt de vraag zich op: wat nu met de prachtige kerken en kapellen in Diest. Tijdens Open Monumentendag 2019 geven we je een voorsmaakje van de toekomstplannen met de Sint-Catharinakerk, het Sint-Elisabethgasthuis en de Sint-Sulpitiuskerk.

  1. De Sint-Catharinakerk op het Begijnhof is een ware schatkamer van de Vlaamse schilderkunst. Het is dan ook geen wonder dat Openbaar Kunstbezit Vlaanderen er de tentoonstelling Vlaamse Meesters in situ organiseert. Ontdek de 4 Evangelisten van Theodoor Van Loon en maak de restauratie van de werken in situ mee! Programma:
  • Van 10u tot 17u: Kinderzoektocht De leeuw van Marcus
  • 10u, 11u, 13u en 16u: gratis rondleiding Theodoor Van Loon en de 4 Evangelisten. Opgelet: inschrijven verplicht via verhaegen@diest.be.
  • Tussen 14u en 16u geven de restaurateurs van Altritempi een woordje uitleg bij de restauratie van de 4 meesterwerken van Theodoor Van Loon.

 

  1. Het Sint-Elisabethgasthuis in de Koning Albertstraat is al sinds jaren herbestemd en herbergt de kantoren van de FOD Financiën, de dienst Toerisme en andere stadsdiensten. Nu zijn er ook plannen voor een heus belevingscentrum in de kapel en de apotheek van het Sint-Elisabethgasthuis. Op Open Monumentendag wordt de apotheek terug gevuld met de originele apothekerspotten. Breng dus zeker een bezoek tussen 10u00 en 17u00!

 

  1. De route gaat verder naar de Sint-Sulpitiuskerk: de hoofdkerk die in 2021 al 700 jaar deel uitmaakt van onze historische stad. Hier bevindt zich ook het Museum voor Religieuze Kunst. Deze schatkamer is tijdens Open Monumentendag te bezichtigen tussen 13u00 en 17u00. Om 14u00 en 15u30 kan je daarbij genieten van een lezing van Dr. Christel Theunissen. Zij  deed onderzoek naar de verdwenen delen van het koorgestoelte van de Sint-Sulpitiuskerk, die haar naar landhuizen, musea en kerken in heel Europa voerde. Tijdens de Open Monumentendag 2019 presenteert zij haar verhaal De koorbanken van Diest: Europees erfgoed.

Als afsluiter van deze dag vol religieuze kunst, kan je tussen 13u00 en 18u00 de besloten hofkes in stadsmuseum De Hofstadt bewonderen. Een besloten hofke was een typische vorm van vrouwenkunst uit kloosters en Begijnhoven. Degene in stadsmuseum De Hofstadt zijn afkomstig uit  het klooster van Sint-Annendael en zitten vol relieken en verborgen schatten. Uren kijk –en ontdekkingsplezier verzekerd!

 

Design & development by Common Ground