Laat je leiden langs kastelen en abdijen

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen.

Landschapspark de Merode is een rijk van rust, waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete.

Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Over het landschapspark

Landschapspark de Merode was ooit in handen van een prinselijke familie. Vandaag is het een prachtig bos- en natuurgebied waar iedereen zich de koning te rijk kan voelen. Een rijk van rust waar de geschiedenis van kerk en adel samenvloeit tussen Demer en Nete. Mooie natuur, uitgestrekte bossen, lekkere streekproducten en indrukwekkende kastelen en abdijen. Omdat kloosterordes en adellijke families dit landschap vroeger hebben gekoesterd, kan iedereen er nu van genieten. Ontdek het zelf en stap, wandel of fiets in de voetsporen van paters en prinsen.

Landschapspark de Merode: een samenwerking tussen vele partners

Landschapspark de Merode is een prachtig gebied, flirtend met de provinciegrenzen van Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Dankzij de vele natuurgebieden, bossen en open velden is de omgeving er een paradijs voor de buitenliefhebber. Eén van de knappe troeven van dit gebied is de enorme rijkdom aan erfgoed. Het gebied is historisch niet alleen sterk verweven met de adellijke familie de Merode, maar ook met de abdijen van Averbode en Tongerlo en de orde van de norbertijnen. Beiden hebben zeer veel invloed gehad op het huidige uitzicht van het gebied. Genieten van de natuur doe je hier dus letterlijk tussen kastelen en abdijen.

Vandaag is het uitgestrekte gebied in handen van de landschapspark de Merode, een samenwerkingsverband tussen drie provincies, 9 gemeentebesturen, natuur- en landbouworganisaties en private partners. (overzicht partners) Zij bouwen verder aan de ambitie om het karakter, de eenheid en de historie van de Merode te bewaren.

Landschapspark de Merode streeft naar een evenwicht tussen de verschillende gebruikers van het gebied: de natuur zelf, recreanten, landbouwers en ondernemers. Het behoud van de verschillende landschapstypes en de rijke biodiversiteit, het openstellen voor het publiek en verschillende vormen van recreatie, zonder de draagkracht van het gebied te overschrijden, zijn kernwaarden van onze vzw.

Daarnaast gaat we partnerschappen aan met lokale ondernemers en stimuleren we hen om op een duurzame manier te ondernemen met de troeven die het Merodelandschap biedt. Horeca-ondernemers doen dat door te werken met streekproducten, waardoor zij lokale producenten versterken. Landbouwers werken met kleine landschapsingrepen en met bewust gekozen teeltmethodes aan de ruimtelijke kwaliteit en de biodiversiteit in het gebied. Hoevetoerisme en korte ketenverkoop wil bezoekers bewust maken van de link tussen ons voedsel, landbouw en het landschap.

Op basis van de ervaringen van de afgelopen 15 jaar en de inspirerende voorbeelden uit het buitenland, besliste het partnerschap om de Merode te ontwikkelen tot landschapspark. Een ambitiebeeld voor landschapspark de Merode kwam tot stand binnen een co-creatie traject met de Merodepartners en andere stakeholders. Het is een dynamisch document dat de inzichten uit het verleden verbindt met nieuwe ideeën. Het ambitiebeeld kun je hier downloaden.

Deze combinatie van natuur, cultuur en culinair genieten maakt een bezoek aan landschapspark de Merode een ware beleving voor iedereen!

LEES VERDER

Design & development by Common Ground